UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Ozory wędzne

Post #1 autor: lesniak » 26 lis 2016, 20:28

Pałuczanie wędzili prawie wszystko...Nie dla tego, że lubili wędzone...ale dla tego aby mięso zachować na dłużej.
Jednym z ciekawszych wędzonek były wędzone ozory i ogony. Jedne i drugie wędzone były na surowo w zimnym dymie.
Powód był bardzo oczywisty były to półprodukty do pysznych potraw takich jak grochówka, kwas czy ozory w sosie z białego barszczu.
Peklowanie jest identyczne jak wszystkie inne wędliny na Pałukach
Składniki:
Cukier
Sól
Woda
Ozory
Wędzono 3 h w murszu z wierzby na koniec dodawano olchy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Inne”