UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Kiełbasa biała

Post #1 autor: Jacekw21 » 27 lis 2016, 15:29

DSC00009.JPG

3.JPG

2.JPG

1.JPG

Przepis
Mięso
-boczek bez skóry 2 kg
-łopatka 2 kg
-karkówka 2 kg
Przyprawy
-sól kamienna nie jodowana 18 g/kg
-pieprz czarny mielony 3 g/kg
-majeranek 1 g/kg
-czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg
-woda 250 g i 100 g po 12 godz.
Wykonanie
Mięso myjemy i mielimy na sitku
-boczek fi 6-8mm
-łopatkę fi 8-10 mm
-karkówkę na szarpaku
Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy wodę .
Wstawiamy do lodówki na 12 godz.Wyjmujemy dodajemy jeszcze wody chwile mieszamy i nabijamy jelita wieprzowe które formujemy w małe pętka .
Parzenie
Woda 75-80 stopni i parzymy do momentu uzyskania w środku 68 stopni lub bez termometru 20 min.
Smacznego
http://smakijackaw.blogspot.com/2016/03 ... html#links" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Inne”