Rolada a'la Lazdijajska

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Rolada a'la Lazdijajska

Post autor: Gonzo »

Przepis na roladę zaczerpnąłem od kolegi Beiota - http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/06/Rol ... ajska.html
Wprowadziłem małe modyfikacje, głównie przypraw.Bierzemy golonkę tylną lub przednią i zdejmujemy z niej skórę.co prawda na zdjęciu jest golnka tylna ale ja od jakiegoś czasu preferuję przednie. Sa one mniejsze i bardziej kształne, co się przekłada na mniejsze problemy z owinięciem golonek foliącelulozową.
20161018_172037.jpg


Po zdjęciu skóry "golimy" golonkę z mięsa, przeprowadzając małą klasyfikację. Ścięgna + tłustsze kawałki dajemy do oddzielnego pojemnika.Będą one rozdrobnione na siatce 2mm.Restę kroimy na różne kawałki.
20161018_174807.jpg

20161018_174823.jpg


Następnie peklujemy mięso 18g/kg (peklosól) a skórę z obu stron nacieramy solą. Wstawiamy wszystko na dobę do lodówki.Ja zawsze pekluję dodatkowo trochę łopatki żeby uzupełnić mięsem miejsce po wyciętej kości.Gdy się nam mięso zapeklowało, tak jak pisałem - scięgna i tłustsze kawałki mielę na 2mm, łopatkę i część golonki na szarpaku.
20161020_082750.jpg

Mieszam zmielone mięso z pozostałą golonką dodojąc 2g/kg pieprzu, 5g/kg czosnku świeżego + trochę maggi.Po dobrym wymieszaniu nadziewam skóry golonek.
20161020_090329.jpg

Tak przygotowane golonki owijam folią celulozową a następnie wkładam do siatki wędliniarskiej.Golonka przygotowana do wędzenia ;) .
20161020_092006.jpg

Po uwędzeniu, odparzamy. Przeważnie to trwa ok. 3 godzin w temperaturze 75-80*C. Po odparzeniu wkładam golonki do praski i odstawiam do ostygnięcia. Po tym czasie możemy zająć się konsumpcją :) Smacznego.
20161021_132723.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Rolada a'la Lazdijajska

Post autor: Ela K. »

:clap: :clap: :clap: Już od jakiegoś czasu się do tej rolady przymierzamy. Trzeba w końcu podjąć temat. Super :)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Odpowiedz

Wróć do „Inne”