UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Kostek
Posty: 2
Rejestracja: 02 gru 2016, 21:15

SUDŻYK

Post #1 autor: Kostek » 14 gru 2016, 19:08

Dagestańska kiełbasa wołowo-słoninowa ,w jelicie wołowym.

P1011334.JPG


P1011329.JPG


P1011340.JPG


Skład.
Mięso wołowe nie ścięgniste 75%
Słonina twarda 25%
Mięso w kawałkach peklujemy peklosolą dawką 25 gr na 1 kg mięsa przez 5 dni.
Słoninę w kawałku solimy solą w dawce 25 gr na 1 kg i z miesem do lodówki.
Wołowinę mielimy przez sitko nr 4 i łaczymy zę słoniną podmrożoną i pokrojoną w kostkę o boku ok. 5 mm,do masy dodajemy
cukier 2 gr
pieprz mielony2 gr
kardamon mielony 0.5 gr
przyprawy podane w dawce na 1 kg masy,nie dodajemy wody !.
Po wymieszaniu napełniamy w jelita wołowe wiankowe.
Po napełnieniu dociskamy powstałe wianki deską i kładziemy ciężarek żeby kiełbasa się spłaszczyła.Podsuszamy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: SUDŻYK

Post #2 autor: Grzegorz Z. » 14 gru 2016, 19:11

Cudności :) Po świętach przystępuję do działania :D
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: SUDŻYK

Post #3 autor: Piotruś pan » 14 gru 2016, 20:47

Kostek, czy dawka 0,5g kardamonu to nie za dużo, czy nie dominuje w kiełbasie?

Wróć do „Inne”