Strona 1 z 1

SUDŻYK

: 14 gru 2016, 19:08
autor: Kostek
Dagestańska kiełbasa wołowo-słoninowa ,w jelicie wołowym.

P1011334.JPG


P1011329.JPG


P1011340.JPG


Skład.
Mięso wołowe nie ścięgniste 75%
Słonina twarda 25%
Mięso w kawałkach peklujemy peklosolą dawką 25 gr na 1 kg mięsa przez 5 dni.
Słoninę w kawałku solimy solą w dawce 25 gr na 1 kg i z miesem do lodówki.
Wołowinę mielimy przez sitko nr 4 i łaczymy zę słoniną podmrożoną i pokrojoną w kostkę o boku ok. 5 mm,do masy dodajemy
cukier 2 gr
pieprz mielony2 gr
kardamon mielony 0.5 gr
przyprawy podane w dawce na 1 kg masy,nie dodajemy wody !.
Po wymieszaniu napełniamy w jelita wołowe wiankowe.
Po napełnieniu dociskamy powstałe wianki deską i kładziemy ciężarek żeby kiełbasa się spłaszczyła.Podsuszamy

Re: SUDŻYK

: 14 gru 2016, 19:11
autor: Grzegorz Z.
Cudności :) Po świętach przystępuję do działania :D

Re: SUDŻYK

: 14 gru 2016, 20:47
autor: Piotruś pan
Kostek, czy dawka 0,5g kardamonu to nie za dużo, czy nie dominuje w kiełbasie?