Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Post autor: Ela K. »

Już w trakcie pobytu Zbyszka na szkoleniu z dziczyzny w Łazach słyszałam pełen zachwytu głos dla pasty ze słonecznika z suszonymi pomidorami. Pełne uznanie dla Reni za to cudo. Zbyszek mówi, że razem z Tusiaczkiem i Gonzo wylizywali miseczki po tym specjale. Mniej więcej Zbyszek dowiedział się jak ta pasta była robiona i spróbowaliśmy ją odtworzyć.
Pierwszą próbę uznajemy za bardzo udaną. Na pewno danie do powtórzenia :) Oto jak zrobiliśmy
Składniki:
250 g łuskanego słonecznika
2 słoiczki pomidorów w oleju z kaparami nabytych w drodze zakupu w Lidlu poj. słoiczka 285 g netto, zawartości 140g (po dłuższej degustacji albo dołożyłabym jeszcze jeden słoiczek pomidorów albo zmniejszyła słonecznik do 180g ;) )
trochę przegotowanej wody
łyżka soku z cytryny
sól, papryka słodka, pieprz cayenne - do smaku

Sposób wykonania:
Słonecznik uprażony na suchej patelni, zblendowany na gładką masę z dodatkiem odrobiny gorącej wody. Jak słonecznik był już zblendowany dodałam słoik pomidorów z kaparami razem z olejem, a z drugiego słoika tylko pomidory i kapary. Zblendowałam całość na gładką masę i jeszcze dodałam trochę gorącej wody, żeby masa nie była mocno ścisła. Dodawałam do smaku sok z cytryny, sól paprykę słodką i pieprz cayenne.

Pasta faktycznie jest pyszna i nie dziwię się, że chłopakom tak smakowała.
IMG_6111.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Post autor: Grzegorz Z. »

I znów trzeba będzie w kuchni zadziałać. Ze słyszenia wiem, że tak dobre że trzeba michę lizać :D
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Post autor: Ela K. »

Grzegorz Z. pisze:I znów trzeba będzie w kuchni zadziałać. Ze słyszenia wiem, że tak dobre że trzeba michę lizać :D

Grześ w sumie robi się szybciutko więc luzik :)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Post autor: Grzegorz Z. »

Zrobione :)
Potwierdzam, smak jest super. Warto zadziałać :)

IMG_4498.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
arkawroc
Posty: 17
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
Lokalizacja: wrocław

Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Post autor: arkawroc »

Kusicie, kusicie trzeba będzie spróbować.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Post autor: Ela K. »

arkawroc pisze:Kusicie, kusicie trzeba będzie spróbować.

Rób - proste, łatwe i przyjemne w robieniu. Potem plasterek szyneczki posmarowany tą pastą zawinięty w rulonik smakuje nieziemsko :)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Post autor: Kruszynka »

Dzisiaj wykonałem, jednak z małymi modyfikacjami.Ponieważ miałem dwa napoczęte słoiczki suszonych pomidorów z żurawiną /pozostałości po sezonie działkowym :D/,więc takich użyłem.Kapary dodałem osobno.Jeden słoiczek wykonałem zgodnie z odtworzonym przepisem Reginy,do drugiego dodałem garść świeżej bazylii.Wyszły nieco słodsze od zapamiętanego z Łaz smaku,zapewne to przez żurawinę.Obydwie wersje bardzo dobre. :D
Myślę że będzie to wspaniały początek dalszych eksperymentów :clap:
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Post autor: tusiaczek »

A ja wyszpiegowałem od Reni że dodaje jeszcze świeże zioła :mrgreen:
Renia dodawała rucolę z własnego ogródka (bardziej aromatyczna niż ta kupna). Ja zrobiłem ze świeżą bazylią i druga wersja ze świeżą kolendrą. Moim zdaniem z kolendrą wyszło lepsze ale może dlatego że ja uwielbiam kolendrę :mrgreen:
Z racji pochodzenia nazwałem pastę Bagienną :whistle:
Awatar użytkownika
tier
Posty: 768
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Post autor: tier »

Wszyscy robią pastę, robię i ja... Brawo Ja. :lol: Moja wersja to:

100 g słonecznika
słoik pomidorów z dynią (270 g)
ząbek czosnku
kawałek suszonej chilli tajskiej
do smaku: sól, pieprz, szczypta imbiru, papryka słodka, cytryna, po kilka kropel octu jabłkowego i oleju sezamowego

i_DSCN9982.JPG
i_DSCN9986.JPG

i_DSCN9995.JPG
i_DSCN9997.JPG


:D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Post autor: Grzegorz Z. »

Wiedziałem :) Przecież Tieru bez papryki wypalającej gardło się nie obejdzie :D
Odpowiedz

Wróć do „Na śniadanie”