UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Królik w warzywach.

Post #1 autor: Kruszynka » 23 lis 2016, 14:42

Składniki;
Comber z królika
Masło klarowane
Warzywa: marchewka
seler
pietruszka
brukselka
papryka czerwona
papryczka chili
cebula
biała część pora
pomidorki
dwa ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wina
gałązka rozmarynu
kilka gałązek świeżego majeranku
sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie.
Comber obsmażamy na złoto na maśle klarowanym.Warzywa kroimy w słupki,część marchewki w talarki,cebulę w piórka,por w krążki,czosnek miażdżymy lub drobno siekamy.
Obsmażony comber wyjmujemy,wsypujemy cebulkę,por i chili.Obsmażamy do ze złocenia cebuli,dodajemy czosnek.Chwilę podsmażamy,dodajemy pozostałe warzywa oprócz pomidorków i brukselki.Dusimy chwilę razem.
Dodajemy comber,liść laurowy,ziele angielskie,gałązkę rozmarynu,majeranek,solimy,pieprzymy.Wlewamy wino,przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości mięsa.Pod koniec duszenia dodajemy oczyszczoną brukselkę i pomidorki.
Sos możemy podprawić śmietaną lub "wkręcić" kawałek zmrożonego masła
001.JPG


004.JPG


Zestaw warzyw przykładowy,można śmiało zmieniać a brukselki /nie wszyscy lubią/ nie dodawać :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Królik w warzywach.

Post #2 autor: Kruszynka » 07 gru 2016, 15:09

Dzisiaj po powrocie z działki tzw.szybki obiadek,czyli kolejne wariactwo n/t "królik i warzywa"
Comber został parę dni temu zamacerowany w oliwce,czosnku,pieprzu i odrobinie "Tatulkowej " brendy .Potem nie było czasy na jego upieczenie.Dzisiaj rano podsmażyłem go na oliwce w towarzystwie cebulki.
Po powrocie do smaku ze smażenia dodałem 1/2 szklanki mleka,kilka plasterków pora,troszkę selera i pietruszki, pokrojone w kostkę.Poddusiłem,dodałem trochę sera pleśniowego,zabełtałem,dodałem podsmażone mięsko i dusiłem pod pokrywką.
Na drugiej patelni poddusiłem na klarowanym masełku kilka małych marchewek,pod koniec duszenia dodałem łyżeczkę miodu.
Na trzeciej patelni podsmażyłem pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem złoconej cebulki
022.JPG
023.JPG

Przyznacie....szybki obiadek :D
Przy okazji można porównać comber z lidlowego króliczka /ten powyżej/ combrem królika z wiejskiej hodowli /poprzedni post/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Królik w warzywach.

Post #3 autor: Roger » 07 gru 2016, 15:39

Obiadek może i szybki tylko dużo patelni pobrudziłeś Kaziu ;)
No dobra wygląda bardzo apetycznie ;)
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Królik w warzywach.

Post #4 autor: Kruszynka » 07 gru 2016, 17:53

Roger pisze:Obiadek może i szybki tylko dużo patelni pobrudziłeś Kaziu

A to już nie moja działka :whistle:
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Królik w warzywach.

Post #5 autor: Kruszynka » 20 sty 2017, 10:28

To jeszcze jedna wariacja na temat królika :D
Królik z Kaszub,ale tak trochę orientalnie.
Udo królika lub comber rąbiemy tasakiem wraz z kośćmi.
Marynujemy w sosie rybnym,łyżeczką przyprawy 5 smaków i oleju sezamowym.
001.JPG

W miseczce zalewamy gorącą wodą grzyby moon. Przygotowujemy seler naciowy,paprykę słodką,mleko kokosowe,liście kafiru,szalotkę,cebulę czerwoną,kilka pomidorków koktajlowych,strączek ostrej papryczki,kilka ziaren kardamonu,gwiazdkę badianu /anyżu /
002.JPG

Składniki kroimy w kostkę,łódeczki,talarki,jak komu się podoba.
Na łyżce oleju obsmażamy mięso królika na złocisto i zdejmujemy z patelni.
Na pozostałym płynie obsmażamy warzywa wraz z przyprawami.Dodajemy obsmażone mięso królika.Wlewamy mleko kokosowe i dusimy razem.
003.JPG

W osobnym garnku gotujemy "al dente" makaron gryczany noba /może być każdy inny,mnie ten akurat bardzo smakuje ,do nabycia w Lidlu/.
004.JPG

Potrawę doprawiamy pieprzem /ja użyłem chińskiego czyli syczuańskiego/,sosem sojowym i odrobiną sosu chili.
Dodajemy makaron,mieszamy,podgrzewamy
005.JPG


i na talerz.

007.JPG


A na deser :D
009.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 458
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Królik w warzywach.

Post #6 autor: Sla100 » 20 sty 2017, 14:17

No deser to chyba nasz tradycyjny GRYZ co :)
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Królik w warzywach.

Post #7 autor: Kruszynka » 19 lis 2017, 16:30

Jeszcze jedna wersja królika z warzywami , tym razem z pęczakiem :Dk
Porcje królika , tym razem udka, obsmażamy na maśle klarowanym wraz z pokrojonym w grubą kostkę wędzonym boczkiem, po czym wyjmujemy porcje królika na deskę, boczek zostawiamy .
Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone dowolnie różniste warzywa. Dla smaku dodałem kilka suszonych jabłek i gruszek. Z przypraw oprócz soli i pieprzu kumin, liść laurowy i kafiru, kilka ziaren ziela ang. i jałowca , koper włoski oraz zioła .
P1010091 (1).JPG

Po podsmażeniu dolewamy bulion i wsypujemy garść pęczaku. Na to układamy obsmażone kawałki królika. Przykrywamy pokrywką i dusimy na maleńkim ogniu. W miarę wchłaniania płynu uzupełniamy bulionem lub białym winem . Ja uzupełniłem mirabelkówką
P1010092 (1).JPG

Jak już mięsko miękkie a warzywka al dente dodajemy łychę śmietany , mieszamy i na talerz :D

P1010102 (1).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:

Wróć do „Na obiad”