UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Gryczak.

Post #1 autor: Piotruś pan » 09 gru 2016, 19:50

1 kg ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków.
1,5 kg twarogu.
70 dkg skwarek ze słoniny.
1/2 l śmietany 18%.
10 jaj.
sól ,pieprz , mięta.
Wyrabiamy całość na jednolitą masę, wykładamy na wysoką blachę, obficie wysmarowaną smalcem i starannie ugniatamy, tak aby nie było pustych miejsc. Wierzch wygładzamy i smarujemy wodą. Gryczak wstawiamy do nagrzanego ( 180 - 200 st) pieca i pieczemy 1,5 godz. Jemy z kwaśnym mlekiem, maślanką lub kefirem.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Gryczak.

Post #2 autor: Roger » 09 gru 2016, 19:56

O moje klimaty ... nie jadłem i nie znam ale brzmi ciekawie i mniej zachodu niż z babą ziemniaczaną ;)
Zapisane ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Gryczak.

Post #3 autor: Piotruś pan » 09 gru 2016, 20:14

No bo to potrawa ze ściany wschodniej :D .
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Gryczak.

Post #4 autor: Roger » 09 gru 2016, 20:29

Wierzę po prostu się z nią nigdy nie zetknąłem ...
Q...czka 10 jaj, 1, 5kg twarogu na bogato będzie ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
tier
Posty: 565
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Gryczak.

Post #5 autor: tier » 09 gru 2016, 21:38

Ciekawie brzmi, nigdy nie jadłem ale te skwarki przemawiają za mną :lol: 8-)
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Gryczak.

Post #6 autor: Roger » 09 gru 2016, 21:50

No cholera Ty tez ... a mnie sie dziwi że nie znam ... ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Gryczak.

Post #7 autor: Ela K. » 11 gru 2016, 0:38

Kolejne nieznane danie do spróbowania :)
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Electra
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34

Re: Gryczak.

Post #8 autor: Electra » 11 gru 2016, 18:03

Ja robilam cos podobnego tylko smazylam w postaci kotletow i podawalam z salatka z ogorkow kiszonych z cebulka Ser byl wedzony.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Gryczak.

Post #9 autor: Piotruś pan » 12 gru 2016, 3:33

W dni postne żonka moja robi te gryczaki też w postaci kotletów, tylko bez skwarek, potrawa ta nosi nazwę "golasy". A dlaczego golasy? Bo jest to farsz na pieróg np biłgorajski, moja sąsiadka z dzieciństwa powróciła z obozu na Syberii, i robiła taki piróg, tylko bez twarogu. Ja nazwałem go " Piróg Syberyjski", p. Ania piekła go w prodiżu , miskę prodiża wyklejała cienkim ciastem drożdżowym, następnie wkładała farsz (mieszaninę kaszy, ziemniaków, cebuli) i przykrywała to warstwą ciasta wysmarowanego białkiem. Jadało się taki piróg zazwyczaj z gulaszem lub sosem grzybowym. Pycha. Golasy trzeba piec dłuuugo, żeby zrobiły się suche z wierzchu . Świat kuchni jest cudowny bo zazębiają się przepisy, ludzie z inwencją tworzą co raz to nowe modyfikacje istniejących przepisów :D .

Wróć do „Na obiad”