UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Muszle faszerowane kurczakiem w szpinaku

Post #1 autor: Ela K. » 20 gru 2016, 22:08

Dziś na obiad był kurczak ze szpinakiem i serem pleśniowym zapiekany w muszlach na sosie pomidorowym . Pyszne i szybkie danie. Myślę, że spokojnie można je podać na imprezie, bo wygląda fajnie ;)
Muszle faszerowane kurczakiem w szpinaku
Składniki
słoiczek aromatycznego sosu pomidorowego do spagetti (pomidory z cebulą i ziołami)
jeśli nie mamy to bardzo żałujemy i robimy z następujących składników:
łyża oliwy z oliwek
ząbek czosnku
puszka pomidorów
łyżka koncentratu
sól, cukier do smaku
szczypta suszonego oregano,
świeża bazylia w ilości jaką lubimy
W garczku podsmażamy na oliwie starty czosnek dodajemy do niego pomidory, koncentrat , dosypujemy przyprawy , gotujemy około 7-10 minut . Wylewamy na dno blaszki czy żaroodpornego naczynia
200 g makaronu muszle - gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

1 filet z piersi kurczaka
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
łyżeczka suszonego oregano,
pół łyżeczki suszonego tymianku ,
ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
100 g szpinaku
125 g sera pleśniowego
100 g startej żółtej mozzarelli (niestety nie miałam i dałam żółty ser jaki był w lodówce ;) )
Kurczaka kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy oliwę wkładamy kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Wsypujemy szpinak , mieszamy i podsmażamy do momentu aż szpinak zwiędnie. odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojony ser pleśniowy i połowę mozzarelli .
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nakładamy łyżką nadzienie w muszle i układamy na ciepłym sosie pomidorowym. CAłość posypać resztą sera i zapiekać około 20 minut .

Farsz na patelni
IMG_6347.JPG

Muszle ułożone na sosie
IMG_6349.JPG

Zapieczone danie
IMG_6350.JPG

Na talerzu :D
IMG_6351.JPG


S M A C Z N E G O ! ! !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 304
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Muszle faszerowane kurczakiem w szpinaku

Post #2 autor: tusiaczek » 22 gru 2016, 15:40

Super :clap: Robiłem coś podobnego tylko nadzienie z łososia albo szpinak z fetą :P

Wróć do „Na obiad”