UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Żeberka zapiekane pod ciastem francuskim

Post #1 autor: Kruszynka » 09 lut 2017, 15:47

Ładny pasek żeberek kroimy na porcje, solimy i pieprzymy. Na rozgrzanej łyżce smalcu obsmażamy do złotego koloru.
P1010002.JPG

Kilka kapeluszy suszonych grzybów zalewamy bulionem z kostki rosołowej, wołowej.

P1010003.JPG


Obsmażone żeberka zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, szczyptę kminku i dusimy pod przykryciem do miękkości. Po uduszeniu wyjmujemy na miskę i czekamy na ostygnięcie.
P1010006.JPG

Na mocno zredukowanym płynie z pod żeberek dusimy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w paseczki ogórek kiszony i namoczone grzyby, pokrojony w krążki kawałek ostrej papryczki, kilka jagód suszonej żurawiny, kilka płatków suszonego czosnku /można na pewno i świeży dodać/. Dodajemy nieco płyny z pod ogórków kiszonych i łyżeczkę miodu. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w ósemki 1/2 jabłka.
P1010005.JPG

Z ostygłych żeberek wyjmujemy kostki i kroimy na mniejsze kawałki.
Na dnie naczynia do zapiekania umieszczamy wystygłą cebulę z dodatkami, na niej układamy kawałki żeberek.
P1010007.JPG


Całość nakrywamy płatem ciasta francuskiego /gotowiec /.W cieście wycinamy otwory by było ujście dla pary.
P1010009.JPG


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy do zrumienienia się ciasta.
P1010012.JPG


Żeberka podałem z szagówkami, czyli kopytkami wykonanymi przez LP. i surówką z kapusty kwaszonej z dodatkiem oleju z ostropestu./zbawienie dla wątroby :D /
P1010015.JPG
P1010013.JPG

Oczywiście kompot też był.Danie to wyszło z inspiracji Karola Okrasy,który w podobny sposób robił gulasz wołowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 198
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Żeberka zapiekane pod ciastem francuskim

Post #2 autor: Piotruś pan » 09 lut 2017, 16:05

Dobrze że jestem po obiedzie, bardzo fajny przepis , tylko mam pytanie co daje to ciasto francuskie?
Duszone żeberka pod pokrywką też są smaczne, i nie ma węglowodanów ;) .
A czy suszony ostropest też pomaga wątrobie?
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Żeberka zapiekane pod ciastem francuskim

Post #3 autor: Kruszynka » 09 lut 2017, 19:25

Piotruś pan pisze:mam pytanie co daje to ciasto francuskie?

Mniej więcej to samo co zapiekanie pod przykryciem z ciasta pasztetu z watróbek. Też pasztet można pod pokrywką zapiekać :D.A co do węglowodanów to przecież możesz pod pokrywką żeberka dusić i będziesz pan zadowolony. Co do suszonego ostropestu to prawdopodobnie też wątrobie pomaga.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 615
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Żeberka zapiekane pod ciastem francuskim

Post #4 autor: Gonzo » 09 lut 2017, 20:13

Kaziu a próbowałes kiedys bez dziur ?
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Żeberka zapiekane pod ciastem francuskim

Post #5 autor: Kruszynka » 10 lut 2017, 19:52

Żeberka według powyższego przepisu robiłem pierwszy raz, więc nie wiem czy bez otworów byłoby lepiej lub inaczej. Ale robiłem inne potrawy, pod lub w cieście francuskim i czasem robiłem otwory, czasem tylko nacinałem a czasem było bez otworów. Generalnie wniosek tylko taki że jak nie ma ujścia dla pary to ciasto jest bardziej wilgotne i mniej chrupkie :D
A dzisiaj resztki z wczoraj. Jak zwykle.....o wiele smaczniejsze :D
P1010002 (1).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 198
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Żeberka zapiekane pod ciastem francuskim

Post #6 autor: Piotruś pan » 10 lut 2017, 20:44

Wybacz Kazio, ale wydaje mi się że jest to przerost formy nad treścią, nie , nie Twoja potrawa tylko p. Okrasy który wymyśla nie stworzone rzeczy, chyba po to, aby program był na antenie. Pomijając przepisy, zauważyłeś jakie mikroskopijne danka prezentuje, i jeszcze podżera gościowi (jak jest) z talerza. A fe. :o
Awatar użytkownika
kotunia
Posty: 17
Rejestracja: 16 gru 2016, 18:58

Re: Żeberka zapiekane pod ciastem francuskim

Post #7 autor: kotunia » 10 lut 2017, 21:39

suszony ostropest jest dobry, tylko ponoć coś tam się nie bardzo wykorzystuje, lepszy jest olej z ostropestu - polecam. Możesz jeść na surowo, dodawać do sałatek zup i czego tam tylko chcesz. Ostropest dostępny jest także pod nazwą "sylimarol" w tabletkach- też skuteczny. Nawiasem mówiąc jak miałem ostre problemy z woreczkiem to używałem go we wszystkich postaciach równocześnie i śmiem twierdzić ,że "przeszło" i od 2 lat mam spokój. :)

Wróć do „Na obiad”