Schab faszerowany mielonym z serową glazurą.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Schab faszerowany mielonym z serową glazurą.

Post autor: lesniak »

Schab faszerowany mielonym z serową glazurą.
Składniki:
1 kg schabu
1 łyżka soli do natarcia schabu
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego.
Farsz :
50 dkg mielonej łopatki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
1 płaska łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżka papryki słodkiej
1łyzka surowej papryki czerwonej zmiksowanej blenderem lub przeciśniętej przez praskę do czosnku.
Jena łyżka majeranku
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie do uzyskania kleistości.
Glazura:
200 g sera o ostrym smaku
2 jajka
Sól pieprz.
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać roztrzepane jajka, łyżkę majonezu dodać pieprzu i soli i wymieszać dobrze.
W oryginale był tylko ser. Doprawić solą i pieprzem.

Wykonanie :
Schab dokładnie oczyścić z błon, porobić kieszenie czyli ponacinać schab w poprzek co 2 cm, ale nie do końca. Natrzeć dokładnie solą, pieprzem i majerankiem na zewnątrz i w kieszeniach, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 12 h.
Wyjąć z lodówki odwinąć folię i do każdej kieszeni wkładać farsz. Związać mocno sznurkiem.
Zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C , ok 90 min na środkowej półce.
Następnie zdjąć folię i piec w temp 180 C, 15 min
Wyjąć, przeciąć sznurki położyć na górę glazurę z sera i piec ok 15 - 20 min w temp. 180 C na górnej półce z włączoną górną grzałką
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Schab faszerowany mielonym z serową glazurą.

Post autor: lesniak »

C.d.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Odpowiedz

Wróć do „Na obiad”