UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Piersi faszerowane.

Post #1 autor: lesniak » 05 maja 2017, 16:44

Piersi faszerowane
Składniki:
4 filety małe lub 2 duże z piersi kurczaka
1 ser pleśniowy - 120 g
1 serek topiony ostry 100 g
6 suszonych pomidorów
50 g masła ekstra.
Pieprz, sól
Farsz do piersi
Wykonanie:
1 serek topiony, pomidory suszone, ½ sera pleśniowego i 25 g masła pokroić w kostkę i rozdrobnić blenderem lub widelcem. W filecie zrobić kieszenie i napełnić farszem spiąć wykałaczką. Filety opieprzyć i osolić z każdej strony i ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Na górę położyć listki masła przykryć i wstawić do piekarnika na środkową półkę nagrzanego do 130 C na ok godzinę. Po 40 min sprawdzić czy z piersi wycieka jeszcze krew jeśli nie odczekać 5 min i wyjąć.
Sos serowo - czosnkowy
Składniki:
½ sera pleśniowego okroić skórkę - 60 g
1 serek topiony kremowy ostry - 100 g
2 - 4 ząbki czosnku
Śmietanka UHT 12% - 150 ml
Łyżka masła
Pieprz, sól, cukier.
Wykonanie
Czosnek zmiażdżyć na prasce i podsmażyć w rondlu na maśle. Polać odrobiną wody. Serek pleśniowy i topiony pokroić w kostkę. Do rondla wlać śmietanę dodać pokrojony ser i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Zagotować doprawić do smaku cukrem , pieprzem i solą. Gdy będzie za gęste dodać więcej śmietanki.
Piersi tak faszerowane, można zawinąć w folię aluminiową i grillować, wychodzą pyszne. Tylko pod koniec trzeba je odwinąć i podpiec na rozgrzanym grillu prawo - lewo max 5 min.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Na obiad”