UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 593
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Policzki wieprzowe

Post #1 autor: Maad » 01 lip 2017, 15:10

Zanabyłem drogą kupna 1kg tytułowych policzków wieprzowych. Oczekuję propozycji. :lol: :lol: :lol:
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 593
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Policzki wieprzowe

Post #2 autor: Maad » 01 lip 2017, 19:28

i co? nikt nic nie podpowie? jakiś fajny przepis by się przydał
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Awatar użytkownika
tier
Posty: 565
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Policzki wieprzowe

Post #3 autor: tier » 01 lip 2017, 19:52

Ja bym zrobił w sosie własnym lub chrzanowym, do tego puree i buraczki, policzki oczywiście peklowane dla lepszego smaku mięsa. ;)
Awatar użytkownika
Pools
Posty: 134
Rejestracja: 17 lis 2016, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Policzki wieprzowe

Post #4 autor: Pools » 01 lip 2017, 20:17

Ja policzki robiłem w tłuszczu, z resztą mięsnych części łba i innymi okrawkami ścięgnistymi pozostałymi po rozbiorze, do tego podgardle i znaczna ilość cebuli. Najpierw do gara ładuję podgardle, dolewam odrobinę wody, smażę na średnim ogniu. Jak woda odparuje i wytopi się nieco tłuszczu dodaję resztę mięsa, zmniejszam gaz na minimum i tak sobie siedzi 2-3 godziny, często mieszam, żeby się nie przypaliło. W między czasie dodaję cebulę. To wszystko dusi się powolutku we własnym sosie i tłuszczu. Wychodzi taka a'la świeżonka z mnóstwem smalcu, mięso jest mięciutkie, wręcz się rozłazi. Pod koniec daję sól i przyprawy które wpadną mi pod rękę (pieprz obowiązkowo).
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 37
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Policzki wieprzowe

Post #5 autor: kociołek » 04 lip 2017, 10:05

Faszerowane policzki wieprzowe według Czarka.

Faszerowane wieprzowe policzki (baki) są bardzo smaczne. Mięso w policzkach wieprzowych jest
bardzo delikatne i specyficznym smaku, dodając do nich farsz i sos z dodatkiem chrzanu nadaje
temu daniu bardzo dobrego smaku. Sos przygotowany został z pieczarek z warzywami z dodatkiem
chrzanu i śmietany.

http://czarymarygotujecezary.blogspot.c ... wedug.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 37
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Policzki wieprzowe

Post #6 autor: kociołek » 04 lip 2017, 10:08

Moja druga propozycja.

Policzki wieprzowe w sosie grzybowo chrzanowym.

Policzki wieprzowe, to bardzo delikatne mięso wieprzowe. Podane z sosem chrzanowym tworzy idealny smak, do sosu dodane zostały jeszcze grzyby, dla dodania dodatkowych walorów smaku.
Do sosu użyto grzybków marynowanych we własnym sosie takich jak: łuszczak zmienny, boczniak ostrygowaty, azjatyckie grzyby ryżowe (volvariella volvacea), pieczarki.

http://smakimariolki.blogspot.com/2016/ ... ybowo.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 593
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Policzki wieprzowe

Post #7 autor: Maad » 04 lip 2017, 14:25

pięknie wygląda, muszę spróbować następnym razem :)
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 580
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Policzki wieprzowe

Post #8 autor: Gonzo » 04 lip 2017, 21:15

kociołek pisze:Moja druga propozycja.

Obie propozycje są godne wypróbowania :clap:

Wróć do „Na obiad”