UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Galareta wieprzowa

Post #1 autor: Jacekw21 » 27 lis 2016, 15:43

14500607_1858406281062008_7903098825746863191_o.jpg

SUROWIEC
-2 duże golonki
-4 nóżki
-1 kg skórek wieprzowych
-4 marchwie
-2 pietruszki
-1 cebula
-6 ząbków czosnku
-1 seler
-włoszczyzna suszona 3 łyżki
-mieszanka suszonych ważyw 3 łyżki

ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU
-sól
-pieprz czarny mielony
-pieprz ziołowy
-8 liści laurowych
-1 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach
-1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach

WYKONANIE
Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i wkładamy do dużego gara dodajemy warzywa i zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec.Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz.Czasami delikatnkie mieszamy.Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy.Następnie dodajemy przyprawy i dalej gotujemy na małym ogniu.Gdy mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości wyjmujemy je z wywaru łyżką cedzakową. W razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i pierzem, przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki, a marchewkę w kostkę lub plastry.Do pojemników ,salaterek lub słoików na dno układamy marchew i pietruszkę następnie dajemy mięso i zalewamy wywarem.Słoiki zalewamy wywarem gorącym.Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce.Na drugi dzień podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.
SMACZNEGO

Ps.galaretę w słoikach proponuje dodatkowo zapasteryzować będzie mogła postać nam dłużej w lodówce.Na mokro 30 min na sucho w piekarniku temp.110 stopni 40 min.

Zaznaczam że ta ilość surowca jest dość duża wychodzi sporo galarety można wszystko podzielić na dwa jak komuś za dużo:)
http://smakijackaw.blogspot.com/2016/10 ... html#links
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ArturDor
Posty: 21
Rejestracja: 11 lis 2016, 21:18
Lokalizacja: TSK

Re: Galareta wieprzowa

Post #2 autor: ArturDor » 27 lis 2016, 15:50

Jesteś szybszy ode mnie - brawo TY :D
Właśnie gotuję mięsko na galaretę.
Tylko, że u mnie to z 1/2 maski (ryjka)
Wieczorem fotki wstawię jak zdąży zastygnąć
Pozdrawiam

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.
Ja życzę jak najlepiej
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Re: Galareta wieprzowa

Post #3 autor: Jacekw21 » 27 lis 2016, 17:49

Super galaretka dobra sprawa trochę marudna robota ale efekt końcowy wynagradza
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 485
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Galareta wieprzowa

Post #4 autor: Sla100 » 27 lis 2016, 19:16

A u mnie to taki zestawik zawsze jest w tym temacie :D :D :D :D

IMG_20161004_190759.jpg

IMG_20161005_075456.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
ArturDor
Posty: 21
Rejestracja: 11 lis 2016, 21:18
Lokalizacja: TSK

Re: Galareta wieprzowa

Post #5 autor: ArturDor » 27 lis 2016, 19:39

Obrałem mięso i zrobiłem kilka wersji
Tłuszcz przeważający i trochę mięska to generalnie tylko dla mnie
CRW_2496a.jpg

Ja jestem zwolennikiem małych ilości - na raz biorę do pracy.
Tak duże ilości jak u Was to imprezowe porcje :)
Teraz czekam aż w lodówce stężeje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.
Ja życzę jak najlepiej

Wróć do „Na kolację”