Strona 1 z 1

Rożki kartoflane z kurą.

: 10 gru 2016, 17:19
autor: Piotruś pan
PO ugotowaniu prawdziwego rosołu, zostaje nam szponder i mięso z kury, wołowinę odkładamy na bok możemy z niej zrobić np. pyzy a my zajmiemy się kurą:
1,5 kg kartofli,mąki ile wejdzie :D , 2 jaja, sól, tarta bułka, tłuszcz do smażenia,
Kartofle ugotować i przepuścić przez praskę, gdy wystygną dodać jaja i tyle mąki aby ciasto dało się zagnieść. Mięso z kury obrać z kości i pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę, posolić i popieprzyć. Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty, nakładać nadzienie i skleić rożki. Maczać w roztrzepanym jaju, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rumiano. Polać roztopionym masłem - zjadać na gorąco.

Re: Rożki kartoflane z kurą.

: 11 gru 2016, 0:34
autor: Ela K.
Nigdy nie jadłam takich rożków chyba trzeba będzie spróbować zrobić. Dzięki za inspirację :)

Re: Rożki kartoflane z kurą.

: 23 kwie 2018, 15:37
autor: Piotruś pan
Zamiast smażyć rzeczone rożki upiekłem je w piekarniku - też dobre, a nawet chyba lepsze, nie nasiąknęły tłuszczem :D .
Pączki 041.jpg

Re: Rożki kartoflane z kurą.

: 25 kwie 2018, 18:01
autor: Gonzo
Mięso mielesz i przyprawiasz, czy tylko obierasz z kości, przyprawiasz i w ciasto ?

Re: Rożki kartoflane z kurą.

: 05 maja 2018, 14:22
autor: Piotruś pan
Ugotowane mięso kury, siekam na drobno i z posiekaną cebulą przesmażam, dodaję przyprawy: sól ,pieprz, złota przyprawa do kurczaka - i w ciasto :D