Strona 1 z 1

Surówka z białej kapusty a'la Coleslaw

: 13 sty 2017, 21:16
autor: rykocz
Surówka nie jest mojego pomysłu, zaczerpnięta parę lat temu gdzieś z neta. :lol:
Po drobnych modyfikacjach, często towarzyszy wszelkim potrawom na moim stole a w rodzinnych biesiadach szczególnie.
Wszystkie składniki są łatwo dostępne, robi sie ją bez żadnych problemów, poza tym że trzeba ją przygotować dzień przed podaniem.

Składniki
- 1 biała kapusta (średnia główka)
- 2 marchewki
- 2 cebule
Zalewa:
- 1/2 szkl, octu 10%
- 1 szkl. oleju jadalnego
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
1.Kapustę myjemy i szatkujemy na 5-6 cm paski.
2.Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie obieramy cebulę i kroimy w "piórka"
3. Wlewamy do garnka ocet, olej, wsypujemy cukier i sól, następnie należy to wszystko zagotować.

Jak zalewa wystygnie należy zalać nią wszystkie pokrojone składniki i wymieszać.

Surówka najlepiej smakuje następnego dnia, jak wszystkie składniki się "przegryzą" i kapusta będzie lekko "zmożona".

Tak przygotowana surówka, długo zachowuje swoją świeżość, jest chrupiąca i bardzo smaczna do samego końca.

Smacznego

Re: Surówka z białej kapusty a'la Coleslaw

: 16 kwie 2017, 11:00
autor: Gonzo
Rysiu to akurat chyba nie jest surówka a'la Colesław ;)

Re: Surówka z białej kapusty a'la Coleslaw

: 16 kwie 2017, 20:36
autor: Roger
To surówka jak u "chinczyka" bardzo dobra, polecam i czesto robię ... tylko kapustę zalewam goracą zalewą i łapką wygniatam ... nie trzeba czekać do nastepnego dnia ;)

Tapniete z Tapatalk