Strona 1 z 1

Pleśniak

: 19 lis 2016, 17:41
autor: Ela K.
Ciasto to piekę wg tego przepisu na pewno dłużej niż od 30 lat. Zawsze nam smakuje.:) Tradycyjny pleśniak piecze się z dżemem z czarnej porzeczki. Przez te lata piekłam różne wariacje tego ciasta. Ulubiona szarlotka w naszym domu to też pleśniak upieczony zamiast z dżemem to ze startymi jabłkami posypanymi cynamonem.
Na fotce jest w wersji tradycyjnej

Składniki:
1 kostka masła
3 szklanki mąki
4 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru do ciasta (niekoniecznie)
duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka drobnego cukru
Sposób wykonania:
Masło, mąkę , żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy , ewentualnie cukier wysypać na stół posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie bardzo sypkie można dodać trochę wody albo śmietany czy jogurtu naturalnego. Podzielić na 3 części 60/20/20 Do jednej mniejszej części dodać kakao i zagnieść. Zawinąć każdą porcję ciasta oddzielnie w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa.
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto (tą największą porcję) zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu porzeczkowego (lub dżemu z owocami). Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

IMG_6040.JPG

Re: Pleśniak

: 20 lis 2016, 11:06
autor: JaGra
To moje ulubione ciasto. Myślę, że kiedyś będzie mi dane spróbować. :D

Re: Pleśniak

: 20 lis 2016, 15:20
autor: Ela K.
JaGra pisze:To moje ulubione ciasto. Myślę, że kiedyś będzie mi dane spróbować. :D


:D