UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Ślimaczki drożdżowe

Post #1 autor: Anuś » 02 gru 2016, 20:58

Składniki:
2,5 szklanki przesianej mąki pszennej
1 op. drożdży suchych (7g)
3 żółtka
3/4 szklanki mleka
100 g masła
5 łyżek cukru
serek ja miałam Twaróg delikatny President
3 łyżki namoczonych wcześniej i odsączonych na sicie rodzynek
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, aby było letnie, dodajemy masło i cukier, które muszą się w tym mleku rozpuścić. Do przesianej mąki dodajemy suche drożdże, roztrzepane żółtka i mleko z dodatkami. Wszystko łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h w ciepłe miejsce. Następnie wykładamy na stolnicę, wałkujemy kwadrat, z którego tniemy paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek smarujemy serkiem i posypujemy rodzynkami, a następnie zwijamy w rulon i układamy w tortownicy ( moja ma 22 cm) i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika -temp 160 stopni i pieczemy 40 minut, grzałka góra-dół.
Ostudzone ciasto może posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Następny razem zrobię z 1,5 porcji . :D
P1050256.JPG

Smacznego :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Ciasta i słodkości”