Sernik z kaszką manną.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Sernik z kaszką manną.

Post autor: rykocz »

Jeden z moich wielu ale ulubiony sernik, który nie może się nie udać.
Jest prosty w wykonaniu, dość szybko się go robi a efekt jest nagrodą za nasze niedowierzanie w własne siły i umiejętności cukiernicze.

Składniki;
- 100 gram herbatników "petit beure"
- 1 kg sera twarogowego sernikowego bez mielenia o smaku waniliowym (ja używam "Vitello" , nigdy mnie nie zawiódł)
- 4 jajka
- 1 kubek cukru ~230 ml
- 3 łyżki kaszki manny
- 1 cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 kostki roztopionej margaryny np. "Kasia"
- 2 łyżki posiekanych rodzynek
- Polewa wg uznania, toffi, czekoladowa, karmelowa itp
- posiekane orzechy, owoce, kandyzowane skórki itp do posypania ( ja używam gotowej masy krówkowej)
- bułka tarta i trochę margaryny do przygotowania tortownicy, blaszki

Wykonanie;
Tortownicę o śr.22 cm natłuszczamy margaryną i osypujemy bułką tartą.
Na dno tortownicy, wysypujemy pokruszone herbatniki równą warstwą. Możemy lekko spryskać likierem Amaretto.
W misce lub misie miksera ucieramy kolejno, kg twarogu sernikowego, 4 całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
Następnie dodajemy 3 łyzki kaszki mannej i proszek do pieczenia, mieszamy dalej i wlewamy stopniowo rozpuszczoną i lekko przestudzoną
margarynę. Po dokładnym wymieszaniu składników, dodajemy na koniec posiekane rodzynki i mieszamy na najwolniejszych obrotach
lub ręcznie np, łyżką. Po wymieszaniu z rodzynkami, masę przelewamy do foremki, tortownicy ( ma konsystencję budyniu) i ew. rozprowadzamy, wyrównujemy łyżką powierzchnię.

Pieczenie;
Gdy mamy na stole wszystkie przygotowane składniki, możemy włączyć piekarnik, żeby nam się w czasie mieszania nagrzał do temp. 180*C.
W tej temperaturze pieczemy około godziny bez termoobiegu , góra-dół.
Sernik będzie "wychodził" z formy ale tym nie należy sie zbytnio przejmować, opadnie podczas studzenia. Aby opadał równomiernie,
po upieczeniu wysuwam na kratce foremkę i szybciutko oddzielam sernik od foremki nożem wkoło. Należy zachować ostrożność aby się nie oparzyć
i zbytnio nie wstrząsać foremką. Po tej czynności pozostawiam foremkę do przestudzenia w komorze piekarnika z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Po wystudzeniu, wyjmujemy sernik, otwieramy tortownicę, ewentualnie obcinamy nadmiar ciasta, które nam wyszło z foremki podczas pieczenia.
Smarujemy cały sernik polewą, kajmakiem itp. posypujemy orzechami, drobnymi owocami lub dodatkowo masami smakowymi, np. czekoladową, ajerkoniakową, toffi itp. wg uznania.
Smacznego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Odpowiedz

Wróć do „Ciasta i słodkości”