UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Pączki wersja II (z ziemniakami )

Post #1 autor: Anuś » 12 lut 2017, 22:45

Składniki : ( robiłam z połowy porcji )
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki pszennej
5 jajek
1/2 litra mleka letniego
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
zapach cytrynowy
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuścić. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać roztrzepane jajka, pokruszone drożdże i mleko, oraz cukier. zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Na fotce to z lewej to ciasto prawie wyrośnięte z ziemniakami a obok drugie na pączki tradycyjne, dopiero co zrobione do wyrastania. Kiedy już ciasto podwoi swoją objętość to wykrawam pączki i odstawiam do ponownego wyrastania. Smażę na tłuszczu .. olej i smalec pół na pół. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony obracając je patyczkiem od szaszłyków :D Nadziewam szprycą. wcześniej jednak po usmażeniu należy je odsączyć na kratce wyłożonej ręcznikiem kuchennym. Jako nadzienie użyłam dżemu z czarnej porzeczki z gorzką czekoladą i dżemu dyniowo-pomarańczowego.
Ziemniaki do pączków muszą być po ugotowaniu sypkie.
Na zdjęciu finalnym pączki tradycyjne są na środkowym talerzu, na pozostałych z ziemniaków. Jeszcze w międzyczasie machnęłam kilka kruchych ciastek :D
Przepraszam, ze nie ma fotek przekroju, ale wieczorem smażone, rano wyjechały do stolicy 8-)
Jak coś niejasnego to wytłumaczę :D
P1050430.JPG
P1050436.JPG

P1050441.JPG
P1050443.JPG

P1050438.JPG
P1050444.JPG

P1050446.JPG

Smacznego 8-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 423
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Pączki wersja II (z ziemniakami )

Post #2 autor: Sla100 » 12 lut 2017, 23:19

No to sie doczekalem dzieki Anus !!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 575
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Pączki wersja II (z ziemniakami )

Post #3 autor: Gonzo » 13 lut 2017, 8:59

Robię kaszankę z ziemniakami ale pączków z nimi jeszcze nie jadłem. Chyba Luiza będzie miała robotę :)
Awatar użytkownika
ryszpak
Posty: 184
Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
Lokalizacja: Kurpie Zielone

Re: Pączki wersja II (z ziemniakami )

Post #4 autor: ryszpak » 14 lut 2017, 9:10

Słyszałem od śp. cukiernika, podobnież dłużej świeże. Robiłem kilka razy dawno temu, wg innego przepisu, zdaje się z www.lowiecki.pl. Bardzo dobre. Ale oczywiście wolę bez pyrów.
http://forum.lowiecki.pl/read.php?f=14&i=5301&t=5142


Mąka 1 kg
Ziemniaki 0,70 kg
Drożdże 10 deka
Jaja 4 szt.
Margaryna 125 deka
Mleko 0,5 l.
Dżem lub marmolada
Cukier puder.

Drożdże nie rozpuszczać, wyrabiać razem z mąką i ugotowanymi przetartymi ziemniakami dodając mleko z rozpuszczona margaryną, następnie po wyrobieniu tak przygotowanego ciasta i uformowaniu pączków wraz z nadzieniem, pozostawić na chwilę w celu wyrośnięcia
i rozpocząć smażenie na głębokim oleju. Po usmażeniu wyjąć na papier w celu pozbycia nadmiaru oleju posypać cukrem pudrem lub polewając lukrem sporządzonym z cukru pudru.
Awatar użytkownika
DUCH
Posty: 17
Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku

Re: Pączki wersja II (z ziemniakami )

Post #5 autor: DUCH » 14 lut 2017, 19:14

Anuś ...a dlaczego z ziemniakami i skąd taki przepis ?
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Pączki wersja II (z ziemniakami )

Post #6 autor: Anuś » 14 lut 2017, 22:48

DUCH pisze:Anuś ...a dlaczego z ziemniakami i skąd taki przepis ?

Tomku przepis dostałam kilka lat temu .. od kogo ? nie wiem :D a dlaczego z ziemniakami? bo są dłużej wilgotniejsze .. i zachowują przez kilka dni świeżość :D

Wróć do „Ciasta i słodkości”