UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Sernik jamajski

Post #1 autor: Anuś » 09 lis 2016, 19:30

Składniki:
750 g sera półtłustego
100 g ryżu suchego
500 ml mleka
3 całe jajka
3 łyżki malibu lub amaretto
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Ryż ugotować na mleku, Twaróg zmielić przez maszynkę na sitku o najmniejszych oczkach, dodać do niego przestudzony, ugotowany ryż razem z mlekiem. Następnie dodać alkohol, wiórki kokosowe, mąkę i cukier, oraz śmietanę. Masę serową przelać do tortownicy o średnicy 22 cm. Sernik piec przez około 70 minut w temperaturze 175 stopni ( górna i dolna grzałka),Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku przez około godzinę. Wystudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową. Na moim cieście jest polewa z gorzkiej czekolady i trochę lukrowej.
Smacznego :D
P1040645.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 564
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Sernik jamajski

Post #2 autor: Maad » 09 lis 2016, 19:40

super sernik i do tego BEZGLUTENOWY :D :D :D
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Sernik jamajski

Post #3 autor: Ela K. » 09 lis 2016, 19:42

Wow!!!!!! Oj Pani , Pani niech nie szczuje tylko da kawałek ;)
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę

Wróć do „Ciasta i słodkości”