Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona

Post autor: Henio »

Podudzia - 1200 g
001.JPG


Pierś - 800 g
002.JPG


Pręga wołowa 570 g , po usunięciu mizdry 400 g
007.JPG


Zapeklowane na sucho na 48 h (może być 24 h , ale takim czasem dysponowałem) .

Wołowina "kutrowana " takim sprzętem , ale mikser daje radę .
Do wołowiny dodałem 3/4 szklanki wody , dwa ząbki czosnku, łyżeczkę cukru, gałkę muszkatułową mieloną i biały pieprz .
008.JPG
012.JPG


Gorczycę i żurawinę dodałem do farszu
009.JPG


Farsz po wymieszaniu ( podczas mieszania dodałem jeszcze setkę wody nie wódy i do lodówki na 24 h :mrgreen: )
013.JPG


Nadziewanie w osłonki barierowe fi 3 cm , bo tylko takie miałem ( lepsze by były grubsze) . Parzenie w niższej temperaturze niż zalecenia , ale za to dłużej bo 45 minut ( temp. ok 65 St ) . Chłodzenie w zimnej wodzie 15 min. i na parapet , a tam było - 2 st. po godzinie do lodówki i gotowe

002.JPG
005.JPG
003.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona

Post autor: lesniak »

Brawo, :clap: super wyrób :dance:
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Kiełbaska z indyka którego chudy byk "przeleciał"tylko parzona

Post autor: Henio »

Wcześniejszy wyrób , tylko bez żurawiny i inne osłonki . Te kełbaski można wędzić i parzyć . Ta tylko parzona.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Wędliny drobiowe”