UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Kiełbasa drobiowa parzona II

Post #1 autor: Anuś » 28 lis 2016, 10:43

Przepis mój jest na bazie receptury kolegi Piotra ( wiadomo o kogo chodzi ) :D Trochę zrobiłam po swojemu i powstało coś takiego.
Składniki:
1.5 kg udźca z indyka ze skórą
2 golonki indycze, które po wytrybowaniu miały prawie 60 dag
2,5 kg udek z kurczaka ze skórą
Udziec z indyka i golonki -peklowanie na sucho 18g/kg 50/50 sól i peklosól
udka z kurczaka peklowane na sucho 18g /kg 50/50 sól i peklosól
Z udźca, udek i golonek skóry mielimy na sitku ''4'' trzykrotnie, tak samo postępujemy z mięsem z udźca i golonek.
mięso z udek kurczaka kroimy w kostkę taką 3 x3 cm
Przyprawy na jeden kg mięsa:
cukier 2g na kg
pieprz 2g na kg
gorczyca mielona 2g na kg ( dałam grubo zmieloną)
kardamon 0,5 g na kg
kolendra 0,3 g na kg
Osłonki karmelowe 65 fi. Niestety z braku nadziewarki napełnianie osłonek odbyło się moimi rękoma, bez udziału jakiegokolwiek sprzętu. :D Parzenie 72-75 stopni przez 1h 10 min.
P1030476.JPG
P1030477.JPG

P1030479.JPG
P1030480.JPG

P1030484.JPG
P1030525.JPG

Smacznego :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sivon
Posty: 38
Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kiełbasa drobiowa parzona II

Post #2 autor: Sivon » 28 lis 2016, 11:00

Anuś ale fajowska drobiowa, bez nadziewarki dałaś radę. A wiesz że z nadziewarką łatwiej by poszło? :lol: A co to za kuleczki w przekroju, czyżby zielony pieprz marynowany? Gratuluję wyrobu Anuś :clap:

Wróć do „Wędliny drobiowe”