UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
AndrzejK
Posty: 68
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16

Makrela wędzona

Post #1 autor: AndrzejK » 03 gru 2016, 21:47

20161130_093312.jpg



Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Makrela wędzona

Post #2 autor: Roger » 03 gru 2016, 22:15

Zaraz zaraz Jędruś ja rozumiem że Ty zabiegany ... że wnuczki ciągną za nogawki ale napisz łaskawco co i jak "ze stom rybkom" ... tak dla potomnych i dla małpy ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
AndrzejK
Posty: 68
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16

Re: Makrela wędzona

Post #3 autor: AndrzejK » 04 gru 2016, 13:28

Roger pisze: ale napisz łaskawco co i jak "ze stom rybkom" ... tak dla potomnych i dla małpy ;)

Tapniete z GT-I9500


Roger . :D

5 makreli zamrożonych
2 litry 6-cio % solanki
12 godzin w solance
około 3 godzin osuszania
Wędzenie około 3-4 godzin do złocistego kolorku :D temperatura 40-50 st . Brak termometru w wędzarni .


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Makrela wędzona

Post #4 autor: Kruszynka » 04 gru 2016, 16:58

AndrzejK pisze:2 litry 6-cio % solanki


Nie za mało słone ? Pytam bo makreli jeszcze nie wędziłem :D
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
AndrzejK
Posty: 68
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16

Re: Makrela wędzona

Post #5 autor: AndrzejK » 04 gru 2016, 20:10

Kruszynka pisze:
AndrzejK pisze:2 litry 6-cio % solanki


Nie za mało słone ? Pytam bo makreli jeszcze nie wędziłem :D



Kaziu , nam odpowiadała słoność . Jeżeli makrela byłaby świeża to zapewne smak słoności by był bardziej wyrazisty .


Pozdrawiam

Wróć do „Wędzenie ryb”