Strona 1 z 1

Makrela wędzona

: 03 gru 2016, 21:47
autor: AndrzejK
20161130_093312.jpg



Pozdrawiam

Re: Makrela wędzona

: 03 gru 2016, 22:15
autor: Roger
Zaraz zaraz Jędruś ja rozumiem że Ty zabiegany ... że wnuczki ciągną za nogawki ale napisz łaskawco co i jak "ze stom rybkom" ... tak dla potomnych i dla małpy ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Makrela wędzona

: 04 gru 2016, 13:28
autor: AndrzejK
Roger pisze: ale napisz łaskawco co i jak "ze stom rybkom" ... tak dla potomnych i dla małpy ;)

Tapniete z GT-I9500


Roger . :D

5 makreli zamrożonych
2 litry 6-cio % solanki
12 godzin w solance
około 3 godzin osuszania
Wędzenie około 3-4 godzin do złocistego kolorku :D temperatura 40-50 st . Brak termometru w wędzarni .


Pozdrawiam

Re: Makrela wędzona

: 04 gru 2016, 16:58
autor: Kruszynka
AndrzejK pisze:2 litry 6-cio % solanki


Nie za mało słone ? Pytam bo makreli jeszcze nie wędziłem :D

Re: Makrela wędzona

: 04 gru 2016, 20:10
autor: AndrzejK
Kruszynka pisze:
AndrzejK pisze:2 litry 6-cio % solanki


Nie za mało słone ? Pytam bo makreli jeszcze nie wędziłem :D



Kaziu , nam odpowiadała słoność . Jeżeli makrela byłaby świeża to zapewne smak słoności by był bardziej wyrazisty .


Pozdrawiam