NALEWKA Z PIGWOWCA
Składniki:
1 kg owoców pigwowca japońskiego
0,5 kg cukru
0,5 l spirytus 95%
0,5 l wódki 40%
Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce pigwowca umyć, pokroić w kostkę, pestki odrzucić lub zostawić do zrobienia pysznej pestkówki (a'la amaretto) i zalać spirytusem zmieszanym z wódką na 4 tygodnie, co kilka dni potrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce pozostałe w słoju zasypać cukrem.
Gdy cukier się całkowicie rozpuści, zlać syrop i połączyć z wcześniej uzyskanym nalewem.
Nalewka klaruje się długo, jest kwaskowa w smaku i bardzo aromatyczna.
Dojrzewa 3 miesiące w chłodnym miejscu.
Owoce w słoju, po zlaniu syropu, można zalać jeszcze raz wódką na 5 tygodni, bez dosładzania.
W ten sposób uzyskamy dodatkową porcje całkiem niezłej nalewki.
- Wykaz forów Pozostałe Wyroby Domowe trunki Nalewki
-
- Dzisiaj jest 23 lut 2019, 4:43
- Strefa czasowa UTC+01:00
UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
- rykocz
- Posty: 50
- Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
- Lokalizacja: Poznań-niedaleko
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- Podstawy, czyli od czego zacząć
- Peklowanie podstawy
- Pasteryzacja podstawy
- Nasza mała masarnia
- Wędzenie podstawy
- Wędzarnie i sprzęt
- Budowanie wędzarni
- Sprzęt
- Kiełbasy i wędzonki
- Szynki
- Boczki
- Balerony
- Polędwice
- Kiełbasy cienkie
- Kiełbasy grube
- Inne
- Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- Słoikowe
- Z szynkowara i praski
- W osłonkach barierowych
- Pozostałe wyroby parzone
- Konserwy
- Wędliny dojrzewające
- Wyroby podrobowe
- Kaszanka
- Salceson
- Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- Inne podrobowe...
- Drób
- Wędliny drobiowe
- Inne wyroby
- Ryby
- Wędzenie ryb
- Przetwory rybne
- Pozostałe wyroby
- Dziczyzna
- Zbiór róznych przepisów
- Biblioteka z pasją
- Wędliniarstwo
- Mleczarstwo
- Przetwórstwo rybne
- Gastronomia
- Piekarstwo i cukiernictwo
- Napoje
- Pozostałe Wyroby
- W kuchni...
- Na śniadanie
- Na obiad
- Zupy
- Na kolację
- Sałatki i surówki
- Potrawy regionalne
- Pozostałe potrawy
- Dodatki do potraw
- Domowy Fast Food
- Domowe serowarstwo
- Sery twarde
- Sery miękkie
- Pozostałe wyroby z mleka
- Domowe trunki
- Nalewki
- Wino
- Piwo
- Miody pitne
- Inne
- Wypieki
- Chleb
- Bułki
- Ciasta i słodkości
- Pozostałe wypieki
- Spiżarnia
- Ogórki, cukina, kabaczki
- Jabłka, gruszki
- Dżemy, soki...
- Grzyby i owoce leśne
- Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- Przetwory z CHILLI
- Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- Grill
- Galeria Naszych wyrobów
- Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- Kuchnia Pałucka
- Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- Luźne rozmowy
- Hyde-Park
- Pomoc i sprawy techniczne
- Życzenia i wszystkie inne...
- Na wesoło ;)
- Nasze ogrody, działki
- Konkursy
- Świąteczny 2016 :)
- Giełda