Strona 1 z 1

Pigwowcówka

: 28 lis 2016, 22:11
autor: rykocz
NALEWKA Z PIGWOWCA

Składniki:
1 kg owoców pigwowca japońskiego
0,5 kg cukru
0,5 l spirytus 95%
0,5 l wódki 40%

Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce pigwowca umyć, pokroić w kostkę, pestki odrzucić lub zostawić do zrobienia pysznej pestkówki (a'la amaretto) i zalać spirytusem zmieszanym z wódką na 4 tygodnie, co kilka dni potrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce pozostałe w słoju zasypać cukrem.
Gdy cukier się całkowicie rozpuści, zlać syrop i połączyć z wcześniej uzyskanym nalewem.
Nalewka klaruje się długo, jest kwaskowa w smaku i bardzo aromatyczna.
Dojrzewa 3 miesiące w chłodnym miejscu.
Owoce w słoju, po zlaniu syropu, można zalać jeszcze raz wódką na 5 tygodni, bez dosładzania.
W ten sposób uzyskamy dodatkową porcje całkiem niezłej nalewki.