UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 37
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Nalewka na ananasie 2016 rok.

Post #1 autor: kociołek » 30 maja 2017, 13:19

Nalewka na ananasie 2016 rok.

Kolor nalewki powinien być jaśniejszy, taki lekko słomkowy, ale używam do nalewek cukru trzcinowego i kolor wychodzi ciemniejszy. W smaku jest, taka sobie :)

Składniki:

Ananas 2,5 kg (po obraniu 2 kg)
spirytus nalewkowy 60% 1,5 litra
kora cynamonu 1,5 kawałka
wanilia 1 szt.
goździki 3 szt.
cukier trzcinowy 20 dag.

Wykonanie:

Owoce ananasa obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, umieszczamy w słoju. Do słoja dodajemy korę cynamonu, wanilię i goździki.Wszystko zalewamy alkoholem i odstawiamy do maceracji na 6 tygodni. Po okresie maceracji oddzielamy owoc od nalewu. Nalew wlewamy do butelki a owoc zasypujemy cukrem od czasu do czasu mieszając żeby rozpuścił się cukier. Owoc z cukrem niech postoi 2 tygodnie, żeby cukier wyciągnął jak najwięcej soku z ananasa. Po 2 tygodniach zlewamy nalew słodki i mieszamy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę wlewamy do słoja i odstawiamy do 6 miesięcznego dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce. Po okresie dojrzewania, filtrujemy całość i rozlewamy do butelek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Nalewki”