UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 37
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Nalewka z rabarbaru.

Post #1 autor: kociołek » 31 maja 2017, 8:28

Nalewka z rabarbaru.

Składniki:

2 kg. rabarbaru (najlepiej czerwonego)
Alkohol 60%
30 dkg. cukru

Wykonanie:

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze mieszamy potrząsając słojem, tak należy robić codziennie do momentu aż rozpuści się całkowicie cukier. Gdy cukier będzie rozpuszczony, a z rabarbaru wytworzy się sok, zalewamy alkoholem i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsamy słoikiem. Po tym czasie (6 tygodniach) filtrujemy i wlewamy do butelek, odstawiamy w chłodne, ciemnie miejsce na kilka tygodni (minimum 2 tygodnie). Nalewka najsmaczniejsza jest po minimum roku dojrzewania. Smak ma nie do opisania. Pijemy schłodzoną. Rabarbaru nie wyrzucamy, doskonały jest do ciasta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Nalewka z rabarbaru.

Post #2 autor: Ela K. » 31 maja 2017, 8:54

:D
IMG_7350.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 423
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Nalewka z rabarbaru.

Post #3 autor: Sla100 » 31 maja 2017, 11:01

No a u mnie to rabarbaru nie brakuje :) chyba trzeba zadzialac :):):)
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Nalewka z rabarbaru.

Post #4 autor: Ela K. » 31 maja 2017, 11:08

Sla100 pisze:No a u mnie to rabarbaru nie brakuje :) chyba trzeba zadzialac :):):)

Rób Sylwku , bo warto :D . Ja staram się, żeby cukier rozpuścił się przez dobę , ponieważ zdarzyło mi się, jak postał rabarbar z cukrem to zaczął fermentować . Jest to jedna z niewielu, jak nie jedyna nalewka, którą robię zaczynając od drugiej strony czyli od cukru. Chociaż może zrobię eksperyment naukowy :D i zrobię zalewając rabarbar %
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Nalewka z rabarbaru.

Post #5 autor: Piotruś pan » 31 maja 2017, 11:13

Jak to jest z tym skórowaniem, kociołek nie skóruje, a Ela tak. Wydaje mi się że w skórze jest pełno dobroci.
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 37
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Nalewka z rabarbaru.

Post #6 autor: kociołek » 31 maja 2017, 17:54

Rabarbaru się nie obiera, w skórce jest kolor i smak.

Wróć do „Nalewki”