Strona 1 z 1

Nalewka z rabarbaru.

: 31 maja 2017, 8:28
autor: kociołek
Nalewka z rabarbaru.

Składniki:

2 kg. rabarbaru (najlepiej czerwonego)
Alkohol 60%
30 dkg. cukru

Wykonanie:

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze mieszamy potrząsając słojem, tak należy robić codziennie do momentu aż rozpuści się całkowicie cukier. Gdy cukier będzie rozpuszczony, a z rabarbaru wytworzy się sok, zalewamy alkoholem i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsamy słoikiem. Po tym czasie (6 tygodniach) filtrujemy i wlewamy do butelek, odstawiamy w chłodne, ciemnie miejsce na kilka tygodni (minimum 2 tygodnie). Nalewka najsmaczniejsza jest po minimum roku dojrzewania. Smak ma nie do opisania. Pijemy schłodzoną. Rabarbaru nie wyrzucamy, doskonały jest do ciasta.

Re: Nalewka z rabarbaru.

: 31 maja 2017, 8:54
autor: Ela K.
:D
IMG_7350.JPG

Re: Nalewka z rabarbaru.

: 31 maja 2017, 11:01
autor: Sla100
No a u mnie to rabarbaru nie brakuje :) chyba trzeba zadzialac :):):)

Re: Nalewka z rabarbaru.

: 31 maja 2017, 11:08
autor: Ela K.
Sla100 pisze:No a u mnie to rabarbaru nie brakuje :) chyba trzeba zadzialac :):):)

Rób Sylwku , bo warto :D . Ja staram się, żeby cukier rozpuścił się przez dobę , ponieważ zdarzyło mi się, jak postał rabarbar z cukrem to zaczął fermentować . Jest to jedna z niewielu, jak nie jedyna nalewka, którą robię zaczynając od drugiej strony czyli od cukru. Chociaż może zrobię eksperyment naukowy :D i zrobię zalewając rabarbar %

Re: Nalewka z rabarbaru.

: 31 maja 2017, 11:13
autor: Piotruś pan
Jak to jest z tym skórowaniem, kociołek nie skóruje, a Ela tak. Wydaje mi się że w skórze jest pełno dobroci.

Re: Nalewka z rabarbaru.

: 31 maja 2017, 17:54
autor: kociołek
Rabarbaru się nie obiera, w skórce jest kolor i smak.