Nalewka miętowo-cytrynowa.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Nalewka miętowo-cytrynowa.

Post autor: kociołek »

Nalewka miętowo-cytrynowa.

składniki:

0,7 alkohol 70%
pęk mięty (cytrynowa, pieprzowa)
kawałek korzenia imbiru
2 łyżki miodu lub cukru
startą skórkę z jednej dojrzałej cytryny i wyciśnięty z niej sok
skórka z jednej limonki i wyciśnięty z niej sok
1 kora cynamonowa

wykonanie:

Do ciemnej butelki wkładamy pokrojony pęk mięty, obrany ze skórki korzeń imbiru, pokrojony w plasterki, startą skórkę z cytryny i limonki, bez białej części (albedo) wyciśnięty z nich sok, miód i 1 korę cynamonową. Zalewamy alkoholem i odstawiamy na 6 tygodni w pokojowej temperaturze codziennie wstrząsając butlą. Po tym czasie filtrujemy przez gazę, wlewamy do butelki i odstawiamy na 3 miesiące ciemne chłodne miejsce (piwnica).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Nalewki”