UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 575
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Rolada z udźca indyka wg. Gonza

Post #1 autor: Gonzo » 21 lis 2016, 21:06

Rolada z udźca indyka wg. Gonza
Pomysł przyszedł po zrobieniu rolady lazijajskiej.Zawsze gdy wytrybowałem udziec indyka, złożyłem i związałem, to po uwedzeniu, parzeniu i tak się rozpadał przy krojeniu i tak :( , więc wymyśliłem właśnie tę roladę.
Składniki :
- udziec z indyka

Przyprawy
-pieprz 2g/kg
- czosnek granulowany - 0,5g/kg
- przyprawa do drobiu - 0,5g/kg (można pominąć)

Udziec z indyka pozbawiamy skóry, kości i tniemy na kawałki.
20161116_195255.jpg


Solimy z niewielką ilością peklosoli 18g/kg i po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 24h. Skórę oczywiście też umieszczamy w pojemniku z mięsem. Po 24h do mięsa dodjemy przyprawy i po wymieszniu z odrobiną wody przepuszczamy przez szarpak.
20161117_085944.jpg

Wykładamy mięso na rozciągnietą skórę, którą owijamy starannie farsz.
20161117_111537.jpg


Owijamy w folię celulozową i pakujemy w siatkę.
20161117_112042.jpg


Po uwędzeniu, wkładamy w szynkowarkę (ja włzyłem w taką z półokragłym dnem) i parzymy 1-1,1 h w temperaturze 70*C . Na początku włożyłem do wody o temp. 80*C i zgasiłem gaz az osiągnie 70*C. Po parzeniu studzimy do 6*C w środku. a więc w lodówce.
Efekt końcowy zadowalajacy.
Wnioski:
Można część mięsa zmielić na sitku 4 lub 8mm w celu poprawy wizualnej przekroju rolady.
20161118_185200[1].jpg


Tu na pierwszym planie (zdjęcie kiepskie - telefon) .Skóra nawet przy cienkim krojeniu, trzyma się dobrze.
20161119_085231[1].jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 196
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Rolada z udźca indyka wg. Gonza

Post #2 autor: Kruszynka » 21 lis 2016, 21:45

023.JPG


Może ta fotka będzie lepsza. :) Wykonana przez Gonza na kursie "dziczyzny" u kolegi Bagno.Rolada smakowała,wygląd nie budził zastrzeżeń :clap: .Przy najbliższej okazji spróbuję zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 564
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Rolada z udźca indyka wg. Gonza

Post #3 autor: Maad » 21 lis 2016, 22:34

Dodajesz jakiegoś tłuszczu, czy samo chude?
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 575
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Rolada z udźca indyka wg. Gonza

Post #4 autor: Gonzo » 23 lis 2016, 16:15

Maad pisze:Dodajesz jakiegoś tłuszczu, czy samo chude?


Sam udziec był dawany. Tam pod skórą trochę tłuszczu jest ale niewiele. Następnym razem może pomieszam z innymi rodzajami mięs. Ale nie za dużo bo i tak farszu trochę zostaje po owinieciu skórą. Chyba, że resztę w barierowe albo do szynkowara.

Wróć do „Inne wyroby”