UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
bobik78
Posty: 13
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:23
Lokalizacja: Brodnica

Rolada z kurczaka

Post #1 autor: bobik78 » 27 lis 2016, 7:39

Kurczak do 2 kg
sól
pieprz
papryka słodka
majeranek
łyżka masła
2 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
siatka wędliniarska
sznurek wędliniarski

Kurczaka trybujemy z kości tak aby zostało samo mięso. W necie jest pokazane jak to zrobić. Rozkładamy go na grzbiecie smarujemy masłem i dokładnie przyprawiamy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Nie szczędzimy soli gdyż jak kurczaka zrolujemy to mięso musi być dobrze przyprawione.
Następnie kurczaka rolujemy tak aby skóra była na zewnątrz. Wkładamy kurczaka do siatki wędliniarskiej. Możemy to sobie ułatwić robiąc lejek z butelki z odciętą szyjką. Naciągamy na nią siatkę wędliniarską zawiązaną na końcu i w ten sposób umieszczamy kurczaka w siatce.
Wodę w garze doprowadzamy do 80 stopni solimy ją i możemy dołożyć liść laurowy i ziele angielskie.
Wkładamy roladę do gara i parzymy w temp. 80 stopni przez około 90 minut, aż w środku rolady uzyskamy temperaturą 72 stopnie. Najlepiej posłużyć się termometrem z bagnetem. Po tym czasie wyjmujemy roladę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej w lodówce.
Życzę smacznego!

Wróć do „Inne wyroby”