UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15

Pierś indyka w galarcie

Post #1 autor: Krzysztof » 01 gru 2016, 12:03

Surowiec:
-filet z piersi indyka 0,5kg
-groszek 1 puszka
-włoszczyzna
-żelatyna Gellwe opk 50g 2szt
-ogórki konserwowe
-pieczarki marynowane
Filet z piersi umyłem, pokroiłem wzdłuż na kilka większych kawałków. Włoszczyznę ugotowałem do miękkości(nie wylewamy wywaru z warzyw). Filet sparzyłem w osolonej wodzie. Osłonkę termokurczliwą napełniałem naprzemiennie warzywami i mięsem. Wywar z warzyw i z ięsa połączyłem w proporcji 2/3 warzywny 1/3 mięsny, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, octem, ewentualnie można dodać trochę zalewy od pieczarek. W gorącym wywarze rozpuściłem żelatynę w ilości 75g na każde 500ml płynu. Osłonkę zalałem przygotowaną żelatyną i przygotowany baton parzyłem 30min w wodzie 75st. Następnie schłodziłem w zimnej wodzie i na noc wstawiłem do lodówki. A tak się prezentuje, krojona na krajalnicy razem z osłonką.

Do wcześniejszych wyrobów używałem żelatyny"przemysłowej". Niestety ta kupna w sklepie i opis na opakowaniu 50g na 2,5l ni jak się ma do prawdy. W moim przypadku użyłem 75g żelatyny Gellwe na 500ml płynu. Wyrób jest zwarty i nie rozpada się podczas krojenia. Można by zaryzykować i zastosować dawkę 50g na 500ml ale obawiam się że mogły by być problemy. Wypróbuje przy kolejnym produkcie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam na swój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

Obrazek
Awatar użytkownika
dionizy
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2016, 15:18

Re: Pierś indyka w galarcie

Post #2 autor: dionizy » 01 gru 2016, 12:53

Czy filet indyka tylko sparzyłeś?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Krzysztof
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15

Re: Pierś indyka w galarcie

Post #3 autor: Krzysztof » 01 gru 2016, 17:48

Tak tylko parzony w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Bez wcześniejszego peklowania i solenia.
Zapraszam na swój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

Obrazek

Wróć do „Inne wyroby”