UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Wędzony filet z kurczaka

Post #1 autor: Grzegorz Z. » 12 lis 2016, 19:19

Przygotowujemy solankę 100g soli na 1 litr wody i wkładamy filety z kurczaka na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i wiążemy. Zostawiamy na noc do ociekania. Osuszamy w wędzarni do momentu, aż przy dotknięciu dłonią mięso nie będzie się kleić. Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni do uzyskania koloru. Parzymy w wodzie o temperaturze 70-75 stopni do osiągnięciu w środku mięsa temperatury 72 stopni.

DSC_1366.JPG
DSC_1367.JPG
DSC_1368.JPG
DSC_1369.JPG
DSC_1377.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Artur
Posty: 20
Rejestracja: 09 lis 2016, 6:38
Lokalizacja: Krosno

Re: Wędzony filet z kurczaka

Post #2 autor: Artur » 12 lis 2016, 19:25

To jest filet pojedynczy czy podwójny z kurczaka? Bo wydaje się dość duży ;) .
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Wędzony filet z kurczaka

Post #3 autor: Grzegorz Z. » 12 lis 2016, 19:28

podwójny
Awatar użytkownika
Artur
Posty: 20
Rejestracja: 09 lis 2016, 6:38
Lokalizacja: Krosno

Re: Wędzony filet z kurczaka

Post #4 autor: Artur » 12 lis 2016, 19:56

I nie wychodzi przesuszony?
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Wędzony filet z kurczaka

Post #5 autor: Grzegorz Z. » 12 lis 2016, 19:57

nie
Awatar użytkownika
Artur
Posty: 20
Rejestracja: 09 lis 2016, 6:38
Lokalizacja: Krosno

Re: Wędzony filet z kurczaka

Post #6 autor: Artur » 12 lis 2016, 20:05

No to przy następnym wędzeniu będzie próba. Dzięki za podpowiedź :).
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Wędzony filet z kurczaka

Post #7 autor: Grzegorz Z. » 12 lis 2016, 20:11

wrzuć później efekty pracy

Wróć do „Inne wyroby”