UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Polędwica bosmańska

Post #1 autor: Henio » 16 kwie 2017, 12:18

Łosoś bałtycki solony 12 h - solanka to sól morska 1-10 = przyprawy zmielone w młynku elektrycznym - kolendra ,cukier ,liście bobkowe i ziele angielskie.

Filet ze skórą zapakowany w siatkę i w solance 12 h. Ociekanie 4 h , suszenie bez dymu 1 h.
Wędzenie na ciepło ( brak czasu) 4h.
Smak idealny tylko że nie da się kroić w plastry i jest smaczną smarówką .
006.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Polędwica bosmańska

Post #2 autor: Roger » 16 kwie 2017, 16:52

Hanio następnym razem zrób z zimnym wedzeniem 20-25st. ... i będziesz Pan zadowolony i da sie kroić ;)

Tapniete z Tapatalk
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Polędwica bosmańska

Post #3 autor: lesniak » 18 kwie 2017, 19:36

Wygląda bardzo apetycznie super. A tu masz oryginalną recepturkę na polędwice Bosmańską, jak była robiona w przetwórniach rybnych. Może się przyda do eksperymentów.
Zbiór receptur otrzymałem od kolegi lewar81 ze Szczecina z pewnego forum, nie jest w moich zbiorach bibliotecznych w oryginale. Posiadam tylko skan.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Polędwica bosmańska

Post #4 autor: Henio » 21 kwie 2017, 16:51

Tym przepisem się sugerowałem i odstępstwa - bo nie miałem skorbianu potasu i czas wędzenia ( u mnie na gorąco i jeden raz) .

Najsmaczniejsze polędwice to jadłem z halibuta niebieskiego wykrojone z rybki o wadze 100 kg , niestety nie do nabycia , bo wszystkie rybacy wędzili na statku i były trzymane w chłodni i dzielone na załogę po powrocie do domu.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Polędwica bosmańska

Post #5 autor: lesniak » 21 kwie 2017, 22:58

Heniu taka polędwica z halibuta to musiała być rewelacja. Dziś tego halibuta co można kupić w Polsce to parodia pamiętam te z lat 80 - tych jak kupowało się w sklepach Centrali Rybnej kawałek ważył 2 kg a teraz cała ryba ma tyle.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Pozostałe wyroby”