UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
kik
Posty: 4
Rejestracja: 10 lis 2016, 4:03

Re: Paprykarz

Post #11 autor: kik » 05 kwie 2019, 12:58

Witam
Czy wykorzystując szprotki odzielacie kregoslupy, glowy i pletwy? Pytam dlatego, bo według mnie będa one zawsze "chrzescily", nie da sie ich tak przemielić, żeby nie było ich czuc na jezyku( przynajmniej ja nie potrafię, mimo mielenia w maszynce o drobnych oczkach i blendowania).
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące ryżu używanego do paprykarza.Po jakimś czasie w słoiczkach ryż staje się taki "odębiały".Czy jest jakiś rodzaj ryżu, który nie daje takiego efektu?Być może sposobem na unikniecie tych efektów była by sterylizacja , niestety nie mam takich możliwości , pozostaje mi tylko pasteryzacja w słoikach.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tier
Posty: 658
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Paprykarz

Post #12 autor: tier » 06 kwie 2019, 19:32

Użyj ryżu parboiled.
Awatar użytkownika
kik
Posty: 4
Rejestracja: 10 lis 2016, 4:03

Re: Paprykarz

Post #13 autor: kik » 06 kwie 2019, 20:28

Dziekuję za rade z ryżem a co z "chrzęszczacymi" szprotkami?Jak je zmiekczyc?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tier
Posty: 658
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Paprykarz

Post #14 autor: tier » 06 kwie 2019, 21:26

Zamienić na inną rybę wędzoną np. makrela, łosoś a jak już koniecznie chcesz dać szporty to bym to przepuścił dwa razy na sitku 2mm. ;)

Wróć do „Przetwory rybne”