UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Śledzie po skandynawsku

Post #1 autor: Kruszynka » 03 gru 2016, 7:20

Godne polecenia,bardzo smaczne.mogą być ozdobą wigilijnego stołu.
Potrzeba:
5 filetów matiasów
300 ml.jasnego octu winnego/najlepszy z winogron/
po 50 ml whisky /może być wódka/ i wody
łyżeczka soli /opcjonalnie,jeżeli filety są mało słone/
120 g brązowego cukru
2 cebule pokrojone w piórka
posiekany pęczek koperku
Przyprawy
5 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu czarnego
łyżeczka gorczycy
łyżeczka kolendry
1/4 łyżeczki czarnuszki
kilka gożdzików
kilka ziaren jałowca
solidna szczypta czerwonego pieprzu
Wodę,ocet,alkohol i cukier gotujemy w garnuszku i schładzamy
Śledzie kroimy na 2-cm kawałki
Układamy w słoju przekładając koprem,cebulą i przyprawami.
Zalewamy płynem
Trzymamy w lodówce minimum 5 dni .
Są naprawdę godne polecenia

Śledzie skandynawskie.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:

Wróć do „Przetwory rybne”