UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 196
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Śledzie korzenne

Post #1 autor: Kruszynka » 03 gru 2016, 20:54

Korzenne można oczywiście w sklepie kupić i są też dobre, ale pełną satysfakcję i smak ulubiony można osiągnąć tylko własną produkcją :D

Mój przepis na śledzie korzenne:

10 ziaren pieprzu

10 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka gorczycy

10 ziaren jałowca

parę sztuk gożdzików

1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 tymianku

1/2 łyżeczki estragonu

1/2 łyżeczki kurkumy

dwa,trzy liście laurowe

kilka ziaren czerwonego pieprzu

olej słonecznikowy lub rzepakowy

Składniki ziarniste tłuczemy w możdzierzu lub mielimy w młynku.Wszystkie składniki mieszamy w miseczce
004.JPG


Wymoczone śledzie kroimy na kawałki

005.JPG



Układamy w słoju posypując każdą warstwę mieszanką korzenną.Systematycznie dolewamy olej.
009.JPG



Na wierzch kładziemy liście laurowe i czerwony pieprz.Słoik do lodówki na minimum dwa dni.Im dłużej tym smaczniej. :D

008.JPG




Jeżeli pozostanie nam mieszanka korzenna można śmiało przesypać do słoiczka i wykorzystać przy następnej okazji.Skład korzeni i ziół można zmieniać w zależności od własnych upodobań smakowych.Można np.pominąć kurkumę a dodać trochę czubrycy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:

Wróć do „Przetwory rybne”