UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Śledziowe wariacje :)

Post #1 autor: Anuś » 08 gru 2016, 14:11

Podam przepis na pięć różnych sposobów przyrządzania śledzi. Zostało mi tylko jedno zdjęcie więc nie sposób pokazać to w pięciu odrębnych tematach . Wszystkie wcześniej przyrządzone płaty śledziowe moczyłam około 30 minut w zalewie octowej po ogórkach konserwowych. Tak robię od lat. Mają specyficzny posmak. :)
Śledzie z cytryną i goździkami.
Składniki:
3-4 płaty płaty śledziowe
jedna cała cytryna sparzona wrzątkiem
sok z jednej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
4-5 goździków na słoik pół litrowy
cukier puder - jedna łyżeczka
Wykonanie :
Wymoczone w zalewie płaty śledziowe wycieram ręcznikiem papierowym i układam warstwami... śledź .. pokrojone w plastry cytrynę. Cukier puder rozpuszczam w soku z cytryny i dodaję skórkę otartą. Zalewam tym śledzie, wrzucam goździki i dopełniam wszystko oliwą. Odstawiamy na 2-3 dni. Później można już jeść :D
Śledzie z cytryną i świeżym imbirem.
płaty śledziowe jak wyżej
cebula szalotka 4-5 sztuk
kawałek świeżego imbiru, ja pokroiłam go w cienkie słupki
sok z jednej cytryny
łyżeczka płaska cukru pudru ..
oliwa
Na spód słoika włożyłam pokrojoną szalotkę .. następnie kawałki imbiru i tak do wyczerpania składników. Sok z cytryny łączymy z cukrem pudrem, zalewamy całość i dolewamy oliwy. Na koniec dodałam zmielony kolorowy pieprz .. nie jest to konieczność :D
Śledź z oliwkami, kaparami, kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Oliwki i kapary odsączam z zalewy. Te pierwsze kroję na mniejsze kawałki. Płaty śledziowe kroję na kawałki, dodaję oliwki, kapary kolorowy pieprz w całości i łyżeczkę ziół prowansalskich. wszystko uzupełniam oliwą.
Śledź klasyczny z ogórkiem i cebulą wszyscy znają : :D
i ostatni przepis to :
Śledź w sosie pomidorowym z cebulą i czerwoną fasolą,
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażam cebulę na złocisty kolor, dodaję fasolę czerwoną z puszki, przecier pomidorowy, doprawiam solą pieprzem i papryką zmieloną łagodną. wszystko dokładnie mieszam i smażę na małym ogniu kilka minut, a następnie pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie mieszam z kawałkami śledzia i układam w słoiku.
Uffff .. to chyba wszystko :D
Fotka z poprzedniego roku :D za tydzień pokażę świeże :D
1502260_449341755213543_3500705360172012306_o.jpg

Smacznego :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Śledziowe wariacje :)

Post #2 autor: Grzegorz Z. » 08 gru 2016, 17:22

Anuś, a już myślałem, że temat śledzi mam ogarnięty na święta ;) A tu proszę. Znów muszę w liście dobroci świątecznych zamieszać :)

Wróć do „Przetwory rybne”