Strona 1 z 1

Moje rolmopsy

: 16 gru 2016, 19:27
autor: Kruszynka
5 filetów śledzi solonych.
musztarda
ogórek kiszony,obrany,pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w słupki
ogórki kanapkowe /u mnie wykonane przez Marysies,można użyć firmy "Roleski"/
wykałaczki
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
2 cebule
1/2 cytryny
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren pieprzu kolorowego
łyżeczka gorczycy
łyżeczka cukru
Śledzi nie moczymy tylko opłukujemy pod bieżącą wodą.
Gotujemy zalewę dodając pokrojone w piórka cebule,wszystkie przyprawy i sok z cytryny.
Filety formujemy odcinając ewentualne nierówności,smarujemy musztardą,posypujemy pieprzem,układamy pasek ogórka kanapkowego,na początku fileta słupek ogórka i kilka piórek cebuli.Zwijamy i spinamy wykałaczkami.

004.JPG


Zwinięte rolmopsy układamy w słoju,zalewamy letnią zalewą i do lodówki.Za tydzień będą na stole.
005.JPG


Podaję przekrojone w poprzek na połówki w towarzystwie grzybków marynowanych i innych marynat.

007.JPG
013.JPG

Re: Moje rolmopsy

: 18 gru 2016, 11:05
autor: Ela K.
To samo pytanie :kiedy i ile ? :D

Re: Moje rolmopsy

: 18 gru 2016, 16:24
autor: Kruszynka
Ela K. pisze:To samo pytanie :kiedy i ile ? :D

Ale co kiedy i ile ? :D

Re: Moje rolmopsy

: 18 gru 2016, 16:30
autor: Ela K.
Kruszynka pisze:
Ela K. pisze:To samo pytanie :kiedy i ile ? :D

Ale co kiedy i ile ? :D

Kaziu ile wcześniej zrobić, żeby były dobre i ile mogą postać po zrobieniu?
:P pytanie do rolmopsów i majerankowych śledzi

Re: Moje rolmopsy

: 18 gru 2016, 17:23
autor: Kruszynka
Aaaa teraz panimaju.Napisałem na tydzień do lodówki i będą dobre :D
U mnie stoją od piątku,do wigilii akurat będą.A ile mogą postać....no nie wiem jeszcze nigdy mi się nie popsuły :D