UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 584
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Paprykarz a'la Szczeciński wg. Gonza

Post #1 autor: Gonzo » 08 lis 2016, 10:16

Podstawę przepisu na paprykarz zaczerpnąłem od BonAira.

Skład:
ryba parowana - 600g
ryba wędzona - 400g
cebula - 600g
marchew - 200g , czasami zamiast marchewki dodaję włoszczyzny 200g
przecier pom. 30% - 360g
ryż - 300g
woda - 600g (do ugotowania ryżu)
olej - 100g ( do podsmażenia cebuli i marchewki)

Przyprawy:
sól - 18g/kg ( do posolenia odliczyłem rybę wędzoną i przecier), sól dajemy według
swojej słonolubności. Do słoików i puszek te 18g może być za dużo, więc na początek
proponuję dać 16g/kg
cukier - 2g/kg
chili - 1g/kg
papryka sł. - 2g/kg
pieprz - 1g/kg

Wykonanie - kolejność dowolna ;)
1. Obranie z ości ryby wędzonej (makrela) i parowanej (mintaj i nototenia)
20160721_111831.jpg

2. Podsmażenie cebuli + marchewki + przecier.Mam wrażenie, że podsmażony przecier jest ciemniejszy.
20160721_113149.jpg

20160721_113812.jpg

3.Gotujemy ryż.
4.Rybę + warzywa zmełłem na sitku fi4 i po dodaniu przypraw + ugotowany ryż, wymieszałem (zdjęcie tylko zmielonych produktów). Dodając sól rozpuściłem ją w 100g wody, żeby się lepiej rozprowadziła.
20160721_124308.jpg


Po wymieszaniu wszystkiego, nakładamy w słoiczki i poddajemy tyndylizacji lub sterylizacji. Tak przygotowany paprykarz możemy śmiało zabrać na wakacje.
SMACZNEGO :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Przetwory rybne”