Paprykarz

Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Paprykarz

Post autor: Anuś »

Składniki:
ryż ugotowany al dente w ilości 400 g
400 g dorsza
300 g makreli wędzonej
100 g szprotek wędzonych
400 g cebuli
3 słoiki koncentratu pomidorowego 30 % ( można dać swój przecier pomidorowy, ale musi być bardzo gęsty) finalnie ma być 450 - 500 g
1 łyżeczka miodu ( wrzosowy odpada) :D
4 łyżki oliwy
25 g papryki mielonej słodkiej
8 g papryki mielonej ostrej
sok z cytryny 20 ml
sól
1 łyżka musztardy ( najlepiej rosyjskiej) ten składnik nie jest konieczny, to mój wymysł :D
Wykonanie:
Makrelę obrać ze skóry i ości. Szprotki pozbawić łbów i ogonków. Mięso z ryb zmielić na sitku 3 mm. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, na koniec dodać miód, koncentrat pomidorowy i połączyć składniki. Dodać sól w ilości 10 g na całość. Odstawiamy na kilkanaście minut w celu ''przegryzienia się'' połączonych składników. Przed napełnieniem w słoiki jeszcze raz próbujemy i ewentualnie według swoich ''smaków'' doprawiamy. Napełniamy słoiki i pasteryzujemy przez 50 minut w temp 95 stopni w kąpieli wodnej. Następnie schładzamy. Przechowuje w lodówce.
Smacznego. :D
P1050355.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kotunia
Posty: 18
Rejestracja: 16 gru 2016, 18:58

Re: Paprykarz

Post autor: kotunia »

Czy dobrze kombinuję,że dorsz surowy? :oops:
Awatar użytkownika
DUCH
Posty: 17
Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku

Re: Paprykarz

Post autor: DUCH »

..i do tego chleb na zakwasie którego wypiek tak skrzętnie ukrywasz przed forum .. ;) :)
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Paprykarz

Post autor: Grzegorz Z. »

Miałem okazję zajadać :) Pychotka :)
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Paprykarz

Post autor: Roger »

Każdy paprykarz zawiera część ryby surowej część wędzonej ... te handlowe w porównaniu do domowych to zawsze niebo i ziemia a to dlatego że w wyrobach przemysłowych trzeba bylo zrobić coś z tym co zostawało a my używamy ryb a nie odpadów ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Paprykarz

Post autor: Anuś »

kotunia pisze:Czy dobrze kombinuję,że dorsz surowy? :oops:

Tak surowy :D chociaż kilka razy parzyłam tą rybę przez kilka minut, ale jest wtedy bardziej ''sucha'' i zmieniłam taktykę :D
DUCH pisze:..i do tego chleb na zakwasie którego wypiek tak skrzętnie ukrywasz przed forum .. ;) :)

Będzie i chleb :D
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 348
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Paprykarz

Post autor: Andym »

Korzystam z podobnego przepisu, jest ok. Musztardy nie próbowałem, podkręcam smak wędzoną papryką. Zarówno ostrą, jak i słodką. Czasem kilkanaście g tajskiej chili.
Przyznaję, na czas obierania śledzia opuszczam krainę łagodności, ale warto się pomęczyć. :)
Awatar użytkownika
waldek
Posty: 48
Rejestracja: 16 mar 2018, 15:13

Re: Paprykarz

Post autor: waldek »

Zastanawiam sie nad szprotkami - nigdy nie dawałem - czy przy intensywnym( może przesadzam) zapachu i smaku makreli wędzonej - podkręcaja smak? nie dodawałem też miodu - za to cukier trzcinowy - spróbuje z miodem - dzieki.
Andym - Ty robisz na śledziach?
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Paprykarz

Post autor: Gonzo »

Myślę,że nie ma co "wydziwiać" z miodami, chyba że ktoś nie toleruje cukru. Najprostsze przepisy są najlepsze :)
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 348
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Paprykarz

Post autor: Andym »

Waldek,
Przepraszam, że tak długo czekasz na odpowiedź,
Tak, dodaję śledzie wędzone, makrelę, szprotki - ( wtedy daję połowę ilości śledzia, szproty blenduję z niewielką ilością oleju, doskonale podkręcają smak ), dodaję surowego dorsza, miód, sok z cytryny. Ryż, który stosuję to arborio.
Bazą mojej receptury jest przepis Piotrusia Pana, za który po raz kolejny dziękuję
Moim smakoszom pasuje, chyba,że głodni byli :D
Powodzenia
Odpowiedz

Wróć do „Przetwory rybne”