Strona 1 z 2

Paprykarz

: 14 sty 2017, 7:30
autor: Anuś
Składniki:
ryż ugotowany al dente w ilości 400 g
400 g dorsza
300 g makreli wędzonej
100 g szprotek wędzonych
400 g cebuli
3 słoiki koncentratu pomidorowego 30 % ( można dać swój przecier pomidorowy, ale musi być bardzo gęsty) finalnie ma być 450 - 500 g
1 łyżeczka miodu ( wrzosowy odpada) :D
4 łyżki oliwy
25 g papryki mielonej słodkiej
8 g papryki mielonej ostrej
sok z cytryny 20 ml
sól
1 łyżka musztardy ( najlepiej rosyjskiej) ten składnik nie jest konieczny, to mój wymysł :D
Wykonanie:
Makrelę obrać ze skóry i ości. Szprotki pozbawić łbów i ogonków. Mięso z ryb zmielić na sitku 3 mm. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, na koniec dodać miód, koncentrat pomidorowy i połączyć składniki. Dodać sól w ilości 10 g na całość. Odstawiamy na kilkanaście minut w celu ''przegryzienia się'' połączonych składników. Przed napełnieniem w słoiki jeszcze raz próbujemy i ewentualnie według swoich ''smaków'' doprawiamy. Napełniamy słoiki i pasteryzujemy przez 50 minut w temp 95 stopni w kąpieli wodnej. Następnie schładzamy. Przechowuje w lodówce.
Smacznego. :D
P1050355.JPG

Re: Paprykarz

: 14 sty 2017, 9:50
autor: kotunia
Czy dobrze kombinuję,że dorsz surowy? :oops:

Re: Paprykarz

: 14 sty 2017, 15:38
autor: DUCH
..i do tego chleb na zakwasie którego wypiek tak skrzętnie ukrywasz przed forum .. ;) :)

Re: Paprykarz

: 14 sty 2017, 16:26
autor: Grzegorz Z.
Miałem okazję zajadać :) Pychotka :)

Re: Paprykarz

: 14 sty 2017, 21:02
autor: Roger
Każdy paprykarz zawiera część ryby surowej część wędzonej ... te handlowe w porównaniu do domowych to zawsze niebo i ziemia a to dlatego że w wyrobach przemysłowych trzeba bylo zrobić coś z tym co zostawało a my używamy ryb a nie odpadów ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Paprykarz

: 14 sty 2017, 22:24
autor: Anuś
kotunia pisze:Czy dobrze kombinuję,że dorsz surowy? :oops:

Tak surowy :D chociaż kilka razy parzyłam tą rybę przez kilka minut, ale jest wtedy bardziej ''sucha'' i zmieniłam taktykę :D
DUCH pisze:..i do tego chleb na zakwasie którego wypiek tak skrzętnie ukrywasz przed forum .. ;) :)

Będzie i chleb :D

Re: Paprykarz

: 18 sty 2017, 20:35
autor: Andym
Korzystam z podobnego przepisu, jest ok. Musztardy nie próbowałem, podkręcam smak wędzoną papryką. Zarówno ostrą, jak i słodką. Czasem kilkanaście g tajskiej chili.
Przyznaję, na czas obierania śledzia opuszczam krainę łagodności, ale warto się pomęczyć. :)

Re: Paprykarz

: 26 mar 2019, 11:38
autor: waldek
Zastanawiam sie nad szprotkami - nigdy nie dawałem - czy przy intensywnym( może przesadzam) zapachu i smaku makreli wędzonej - podkręcaja smak? nie dodawałem też miodu - za to cukier trzcinowy - spróbuje z miodem - dzieki.
Andym - Ty robisz na śledziach?

Re: Paprykarz

: 27 mar 2019, 12:38
autor: Gonzo
Myślę,że nie ma co "wydziwiać" z miodami, chyba że ktoś nie toleruje cukru. Najprostsze przepisy są najlepsze :)

Re: Paprykarz

: 03 kwie 2019, 12:03
autor: Andym
Waldek,
Przepraszam, że tak długo czekasz na odpowiedź,
Tak, dodaję śledzie wędzone, makrelę, szprotki - ( wtedy daję połowę ilości śledzia, szproty blenduję z niewielką ilością oleju, doskonale podkręcają smak ), dodaję surowego dorsza, miód, sok z cytryny. Ryż, który stosuję to arborio.
Bazą mojej receptury jest przepis Piotrusia Pana, za który po raz kolejny dziękuję
Moim smakoszom pasuje, chyba,że głodni byli :D
Powodzenia