UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Przemysław Zych
Posty: 8
Rejestracja: 09 mar 2017, 2:51

Śledź po japońsku

Post #1 autor: Przemysław Zych » 02 kwie 2017, 14:04

Śledź po japońsku - Polskie sushi
(potrawa pamięta czasy PRL-owskie gdzie była z powodzeniem serwowana jako zakąska)

Składniki:
-jajka gotowane na twardo
-śledź a'la matias
-Polska sałatka jarzynowa (marchew, pietruszka, seler, ziemniak, groszek konserwowy, ogórek kiszony, majonez, pieprz, sól, papryka ostra)
-majonez
-piórka cebuli (sparzone chwilę wrzątkiem aby zmiękły)
-natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Podstawą potrawy jest połówka jajka na twardo wokół której zawijamy śledzia, do środka nakładamy sałatkę warzywną, na niej umieszczamy majonez i piórka cebuli. Całość przystrajamy natką pietruszki i podajemy jako zakąska do kieliszeczka czegoś mocniejszego :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Śledź po japońsku

Post #2 autor: Henio » 03 kwie 2017, 20:04

Dzięki za przypomnienie - będzie zrobiony na wielki piątek , bo wtedy poszczę i nie mam ogona z bobra by było coś z ryby :clap: no bo to przysmak zastzeżony dla kapelanów.
Ps . Talerz zajefajny , ja mam z napisem Społem .

Wróć do „Przetwory rybne”