Prosty chleb pszenny, razowy.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Sivon
Posty: 36
Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
Lokalizacja: Wrocław

Prosty chleb pszenny, razowy.

Post autor: Sivon »

Wstawiam przepis na szybki i prosty chleb pszenny z dodatkiem mąki razowej. Przepis na dwa bochenki.

Mąka pszenna 550g
Mąka pszenna razowa 450g
Ciepła woda 350 ml
Maślanka lub mleko 200 ml
Cukier - 2 łyżeczki
Sól - 2 łyżeczki
Drożdże świeże - 40g

Mąki obie dokładnie mieszamy w naczyniu, dodajemy sól.
Mieszankę wody, maślanki i cukru ( temp ok 39 stopni) wraz z drożdżami odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu gdy zaczyn nam wystartuje. Zwykle trwa to kilka minut.
Następnie łączymy zaczyn z mąką i wyrabiamy ciasto, dość dokładnie ale bez przesady. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce celem wyrośnięcia (czas ok 40-60min). Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części , podsypujemy mąką i wyrabiamy chleb, formujemy bochenki i w koszyczkach odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (czas ok 60min). Po wyrośnięciu przekładamy na blachę lub kamień i pieczemy w temp 220 stopni przez pierwsze 10 min a następnie zmniejszamy temp do 180 stopni i pieczemy kolejne 35-40 minut. Chleb można podczas pieczenie spryskać wodą ale ja tego nie robiłem.

Dosyć fajny w smaku, skórka chrupiąca, najlepiej smakuje ze świeżym masłem lub pastą "bagienną" :)

DSC_0056.JPG


DSC_0060.JPG


Smacznego!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Chleb”