Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post autor: tusiaczek »

Zdjęcie kijowe... klasyfikacja jest jak najbardziej OK :mrgreen:
WP II 60/40, WP III z golonek, WP I czyściutkie :-)
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post autor: Sla100 »

No to sie fajna foto-relacja zapowiada :D :D Tusiaczku czekam na nastepne etapy i kibicuje !!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post autor: pis67 »

Sławek, ta dwójka to chuda jak diabli, to nie to, brak nośnika smaku..... :cool:
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post autor: Roger »

Na zdjęciu wygląda jak chudsza tak 80/20 ale wierzę wytwórcy ze 60/40 ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post autor: tusiaczek »

Zaraz tam tfurcy... :mrgreen: W Selgrozie zamówiłem na gotowo :mrgreen: Panowie zawsze ładnie wedle życzenia paczuszkę mnie robią... i nawet się znają 8-)

janpan pisze:Sławek, ta dwójka to chuda jak diabli, to nie to, brak nośnika smaku..... :cool:

Nie strasz... może cuś dodam... było pisać że tusta dwójka 8-)
Boczek? Podgardle? Tak z 1,5-2 kg?
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post autor: pis67 »

Jałowcowa rytobłotna była tłuściutka - energetyczna.... :cool:
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post autor: tusiaczek »

No to nastąpiły małe zmiany... odjąłem trochę dwójki (pójdzie na jakąś mielonkę) a dodałem boczku bo akurat miałem.
Widać zryta jałowcowa jak to w naturze ewoluuje :mrgreen: Mam nadzieję że efekt końcowy będzie porównywalny do tej Piotrowej..
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post autor: tusiaczek »

No i jałowcowa się studzi...
Troszkę odstępstw od przepisu było bo skoro Mistrz Jan stwierdził że za dwójka za chuda to za chuda... z całości odjąłem 1,5 kg chudej dwójki a w to miejsce dałem boczek. Jedynkę mieliłem na szarpaku (nie mam sitka 20), dwójkę na 10 a trójkę dwa razy na 3 mm. Przyprawy zgodnie z przykazaniami. Odstępstwem było także że zamiast podpiekania parzyłem 30 minut w temp 75`C.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg


Do odłożonej dwójki dodałem także 0,5 kg boczki i machnąłem sobie mielonkę tyrolską :mrgreen:

333.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post autor: pis67 »

To czekam na ocenę organoleptyczną, nie był bym sobą, gdybym nie napisał - parzona ? - nie robiłem tak jeszcze - można..... :cool: :ugeek:
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

Post autor: tusiaczek »

Smak bardzo dobry - nie tak dobry jak Twoja ale blisko...
Przekrój wstawię jutro bo teraz jakieś taki kiepskie zdjęcia z telefona wychodzą... 8-)
Odpowiedz

Wróć do „Kiełbasy cienkie”