Wytrawny sos porzeczkowy.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Wytrawny sos porzeczkowy.

Post autor: Piotruś pan »

500 ml wytrawnego wina
50 g cukru
200 g czarnych porzeczek
1 łyżka octu winnego

wino zagotować z cukrem aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zgęstnieje. Dodać porzeczki i ocet, dusić na wolnym ogniu aż porzeczki będą miękkie.
Podawać z piersią indyka z rusztu.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Wytrawny sos porzeczkowy.

Post autor: Ela K. »

Myślisz, że można to zamknąć w słoiczek "na zimę"?
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Wytrawny sos porzeczkowy.

Post autor: Piotruś pan »

No pewnie, porzeczki doprowadzić do stanu "al dente", gorące wlać do słoiczka i pasteryzować ze 20 minut.
Odpowiedz

Wróć do „Dodatki do potraw”