Łosoś bałtycki solony 12 h - solanka to sól morska 1-10  = przyprawy zmielone w młynku elektrycznym - kolendra ,cukier ,liście bobkowe i ziele angielskie.
Filet ze skórą zapakowany w siatkę i w solance 12 h. Ociekanie 4 h  , suszenie bez dymu 1 h. 
Wędzenie na ciepło ( brak czasu) 4h. 
Smak idealny tylko że nie da się kroić w plastry i jest smaczną smarówką .
			
			
						Polędwica bosmańska
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Polędwica bosmańska
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
			
									
						- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Polędwica bosmańska
Hanio następnym razem zrób z zimnym wedzeniem 20-25st. ... i będziesz Pan zadowolony i da sie kroić 
Tapniete z Tapatalk
			
			
									
									
Tapniete z Tapatalk
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
						601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Polędwica bosmańska
Wygląda bardzo apetycznie super. A tu masz oryginalną recepturkę na polędwice Bosmańską, jak była robiona w przetwórniach rybnych. Może się przyda do eksperymentów. 
Zbiór receptur otrzymałem od kolegi lewar81 ze Szczecina z pewnego forum, nie jest w moich zbiorach bibliotecznych w oryginale. Posiadam tylko skan.
			
			
						Zbiór receptur otrzymałem od kolegi lewar81 ze Szczecina z pewnego forum, nie jest w moich zbiorach bibliotecznych w oryginale. Posiadam tylko skan.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
			
									Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
						- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Polędwica bosmańska
Tym przepisem się sugerowałem i odstępstwa  - bo nie miałem skorbianu potasu i czas wędzenia ( u mnie na gorąco i jeden raz) .
 
Najsmaczniejsze polędwice to jadłem z halibuta niebieskiego wykrojone z rybki o wadze 100 kg , niestety nie do nabycia , bo wszystkie rybacy wędzili na statku i były trzymane w chłodni i dzielone na załogę po powrocie do domu.
			
			
									
									
						Najsmaczniejsze polędwice to jadłem z halibuta niebieskiego wykrojone z rybki o wadze 100 kg , niestety nie do nabycia , bo wszystkie rybacy wędzili na statku i były trzymane w chłodni i dzielone na załogę po powrocie do domu.
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Polędwica bosmańska
Heniu taka polędwica z halibuta to musiała być rewelacja. Dziś tego halibuta co można kupić w Polsce to parodia pamiętam te z lat 80 - tych jak kupowało się w sklepach Centrali Rybnej kawałek ważył 2 kg a teraz cała ryba ma tyle.
			
			
									
									Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
						


