UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Mr.Smok
Posty: 3
Rejestracja: 10 lis 2016, 21:28

peklowanie na sucho ;)

Post #1 autor: Mr.Smok » 23 sty 2018, 18:47

Z racji że praktycznie nie pekluję na mokro (heheh) to mam kilka spostrzeżeń. zdecydowanie lepszy kolor po peklowaniu uzyskuje się peklując na sucho w "próżni". oczywiście skromny dodatek cukru w ilości 3-5 g do peklosoli. jeśli ktoś nie robił w ten sposób polecm zrobić choć jeden kawałęk w ten sposób.
pozdrawiam Banitów ;)
Smok
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 584
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: peklowanie na sucho ;)

Post #2 autor: Gonzo » 23 sty 2018, 19:58

Peklowałem tak i tak, znaczy na mokro i sucho. Co do smaku to się zgodzę, że się różnią a czy kolor ? Na razie wypada mi wierzyć aż przypomnę sobie suchy kolor ;)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Mr.Smok
Posty: 3
Rejestracja: 10 lis 2016, 21:28

Re: peklowanie na sucho ;)

Post #3 autor: Mr.Smok » 23 sty 2018, 20:22

dlatego Gonzo zaproponowałam żeby sobie przypomnieć suche peklowanie ;)
Awatar użytkownika
ziezielony
Posty: 17
Rejestracja: 04 gru 2016, 16:57

Re: peklowanie na sucho ;)

Post #4 autor: ziezielony » 27 sty 2018, 10:00

:) Ostatnio lecę tylko "na sucho", bez próżni, w zwykłym worku do żywności...
Na sucho, kolor rzeczywiście bardziej wyrazisty, smak- jakoś szczególnie nie zauważyłem diametralnych różnic :D
Jest jeden zasadniczy plus- prostota i wygoda roboty, dla mnie wiodące... :D
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 584
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: peklowanie na sucho ;)

Post #5 autor: Gonzo » 27 sty 2018, 21:07

No ziezielony jak nie czujesz różnicy w smakach to pewnie "gardełko zamaciczniało " ;) :D
Awatar użytkownika
tier
Posty: 570
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: peklowanie na sucho ;)

Post #6 autor: tier » 28 sty 2018, 9:29

Ja różnicę czuję przy boczku peklowanym na sucho, jest lepszy natomiast szynki wolę na mokro, są bardziej soczyste.

Wróć do „Peklowanie podstawy”